Kell-e a félnünk a vegyi fegyverektől?

Fotó: AFP / YURKO DYACHYSHYN

-

Soha nem látott szintre emelné a terrort az Iszlám Állam, ha a franciák rémálmait megvalósítva valóban vegyi vagy biológiai fegyvert vetne be. Szíriából nem egyszerű mustárgázt idehozni, de itt előállított kórral fertőzni nem lenne bonyolult, és a laborok védelme sem tökéletes.


Először a francia kormányfő beszélt arról, hogy az Iszlám Állam vegyi fegyvereket vethet be Európában, aztán hétvégén kiderült: Párizsban őriztetni kezdték a város vízellátását biztosító helyeket, miután egy helyi kórházból vegyvédelmi és biológiai veszélyek elleni ruhákat loptak el ismeretlenek. Egy jelentés szerint pedig Szíriában a terroristákhoz is kerülhetett a mustárgázkészletből.

Ha valóban így akarna gyilkolni, azzal nem csak meglepetést okozna, hanem a terrort egy új szintre emelné az Iszlám Állam. Terroristák ugyanis eddig nem nagyon vetettek be vegyi fegyvert; Európa pedig békeidőben egyáltalán nem találkozott ilyen támadással.

„Ez olyan, mint a piszkos bomba (radioaktív vagy más mérgező anyagokat szétszóró, de nem de nem nukleáris töltetű robbanószerkezet): mindenki régóta attól tart, hogy nagyon könnyű készíteni, mégsem használtak még egyet sem” – mondja Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő.

Az eddigi egyetlen hasonló támadás a tokiói metróban történt 1995-ben, amikor az Aum Shirinkiyo nevű szekta tagjai zacskókból szarin gázt engedtek szét több szerelvényen, azért, hogy később az Egyesült Államokat vádolhassák vele, és ezzel szándékaik szerint kirobbantsák a Földet megtisztító harmadik világháborút. Összesen 13 ember halt meg, a szekta vezérét, Aszahara Sokót kivégezték.

Noha 2001. szeptember 11-i támadások után egy héttel két amerikai demokrata szenátornak, és több tévéstúdiónak küldtek lépfene baktériummal fertőzött leveleket ismeretlenek, ezt sem lehet klasszikus terrorakciónak mondani, mert egy azóta elhunyt kormányalkalmazott mikrobiológus kutatóhoz vezettek a szálak. Akkor öt ember meghalt, 17-en szenvedtek súlyos fertőzést.

És bár elvileg könnyű vegyi fegyvereket akár otthon is előállítani, mert az interneten is számos „recept” rendelkezésre áll, még az al-Kaidának sem sikerült ilyen támadást elkövetnie, mondta Wagner Péter. Pedig a terrorszervezet bevallottan készült erre, és tagjait, szimpatizánsait is erre biztatta több alkalommal is. 2006-ban próbálkozott ugyan Irakban azzal, hogy klórgázzal teli tartályokat is raktak autókba, amelyeket pokolgépekkel felrobbantottak, de a halálos áldozatok nem a gáztól, hanem a robbanástól vesztették életüket.


Elvileg könnyű a garázsban is vegyi fegyvert előállítani, a gyakorlatban mégsem az


Wagner Péter szerint egy vegyi, biológiai támadás kétféleképpen valósulhatna meg. Az első esetben a terroristák már kifejlesztett vegyi vagy biológiai fegyverhez jutnak, és ezt vetik be. Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában hozzájuthatott ilyenekhez, és legalább egy alkalommal használták is iraki kurdokkal szemben. Wagner Péter szerint ennek ellenére is kicsi a valószínűsége, hogy ezekkel a fegyverekkel Európában kövessenek el támadást.

„Ezeket azért nem lehet csak úgy berakni egy autó csomagtartójába, és elhozni Európába. Speciális tárolást, speciális szállítást igényelnek, ráadásul a legtöbbet úgy tervezték, hogy valamilyen bombával, lőszerrel, rakétával juttatják célba, tehát erre és egy kilövőre is szükség van” – mondta.

A másik opció, hogy egy szélsőséges sejt tagjai otthon barkácsolnak vegyi vagy biológiai fegyvert. Arról nehéz adatokat szerezni, hogy az elmúlt években európai titkosszolgálatok hány kísérletet hiúsítottak meg, de tény, hogy ilyenekkel nem követtek el merényletet. „Ez pedig csak arra utalhat, hogy bár lehet, hogy könnyűnek tűnik egy ilyen fegyver összeállítása akár házilag is, a jelek szerint egyáltalán nem az, mint ahogy a használata sem. Hiszen több mint valószínű, hogy különben az elmúlt években próbálkoztak volna vele” – mondta Wagner Péter.

A szakember szerint miután a Szovjetunió felbomlott, a 90-es évek elejének káoszában nagyon sokan tartottak attól, hogy akár nukleáris anyagok, akár vegyi, biológiai fegyverek a szervezett bűnözés vagy terrorszervezetek kezébe kerülhetnek, de az eddigi ismeretek szerint ez még akkor sem történt meg.


otthon kotyvasztott halálos kór

„Ma már viszonylag olcsón, nem túl bonyolult módon lehet módosítani élő szervezeteket is. Így például megváltoztatni egy influenza vírustörzset. Kicsit olyan ez, mint a dizájnerdrogok ügye: ott szintén házilagos körülmények között módosítgatják a hatóanyagokat, és a hatóságok egyelőre nem tudnak mit kezdeni a módszerrel” – mondta a VS.hu-nak Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos.

A szakember szerint például a 2009-ben Mexikóból indult, de a 2009-2010-es télen számos országban halálos megbetegedéseket okozó (Magyarországon 70-re teszik az áldozatok számát) sertésinfluenza ellen nem létezett oltás, de szerencsére a kórokozó lassan terjedt, így nem lett nagyobb baj. „Ha egy ilyen törzset tudnak úgy módosítani, hogy sokkal könnyebb legyen elkapni a betegséget, akkor az például nagyon veszélyes lenne” – mondta.


Elvileg veszélyes kórokozókkal dolgozó laboratóriumokból is ki lehet lopni biológiai fegyvernek alkalmas anyagokat


A másik lehetőség a 2001-ből ismert lépfenés verzió lehet. Falus Ferenc szerint jelenleg is éppen ilyen módszerekkel lenne a legveszélyesebb egy terrortámadást elkövetni. „A terroristák számára azok a baktériumtörzsek a megfelelőek, amelyek a fejlett világból már korábban eltűnt betegségeket terjesztenek, így nincs ellenük védőoltás. Pont ilyen a lépfene, vagy a pestis és a kóli betegség is.”

A szakember szerint a 2001 szeptemberi lépfenés levelek után Európában mindenhol megerősítették a veszélyes kórokozókkal dolgozó állami tisztifőorvosi laborok és hasonló intézmények ellenőrzését, ám még mindig nem lehet kijelenteni, hogy minden ilyen megkapja a megfelelő védelmet. Például állategészség-ügyi laboratóriumokban szintén dolgozhatnak veszélyes vírusokkal, baktériumokkal – hívta fel a figyelmet.


Itthon nem lehet baj?

A magyar hatóságok mindenesetre azt állítják, hogy felkészültek egy esetleges biológiai terrortámadásra, a katasztrófavédelem például képes a veszélyes anyagokat azonnal felmérni és napi több százezer liter ivóvizet biztosítani – írja a Magyar Idők. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a lapnak elmondta: egy vegyi támadás idején a hatóság azonnal képes lenne országszerte egyidejűleg beavatkozni terepjárókra szerelt mobil laborjaival, amelyeknek eszközeivel több ezer vegyi vagy sugárzó anyag gyorsan beazonosítható, ennek ismeretében pedig a lakosság védelmében szükséges intézkedések is meghozhatók. Emellett a Fővárosi Vízművekkel közösen kialakított víztisztító modullal akár napi 225 ezer liter szennyezett vagy mérgezett víz ivóvíz minőségűre tisztítható.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint minden jelenleg ismert veszélyes, vegyi vagy biológiai fegyverként is alkalmazható kórokozó kimutatására felkészült az Országos Epidemiológiai Központ, az úgynevezett Nemzeti Biztonsági Laboratórium pedig a legmagasabb biztonsági követelményeket is kielégíti, speciális védelmi rendszerekkel rendelkezik.