Keleten James, Nyugaton a Warriors – kezdődik az NBA rájátszása!

Fotó: Getty Images / Jason Miller

-

Alighogy véget ért a hosszú, rekordokkal, megismételhetetlen teljesítményekkel teli alapszakasz, máris elkezdődik a szezon érdemi része, azaz a rájátszás. Rengeteg kérdés lóg a levegőben, ezeknek próbáltunk szakértőnkkel, Dávid Kornéllal utánajárni.


Szombat este, magyar idő szerint fél hétkor elkezdődik az NBA rájátszása, ahol az állva maradt tizenhat legjobb csapat egyetlen célt hajszol, ez pedig nem más, mint bejutni a júniusi nagydöntőbe. A lebonyolítás egyszerű: kieséses rendszerben, négy nyertes mérkőzésig, mindkét konferencia (keleti és nyugati) legjobb nyolc-nyolc csapata küzd mindaddig, amíg nem lesz egy keleti és egy nyugati bajnok.


alapállás


A nagydöntőben ez a két csapat, ugyancsak négy nyertes mérkőzésig küzd majd.


Keleten a helyzet változatlan

Idén is ugyanaz a kérdés, mint az utóbbi jó pár évben: le lehet-e győzni LeBron James aktuális csapatát, illetve, hogy sikerül-e végre bajnoki címet szállítania Jamesnek Cleveland város számára? Ez a szezon talán még nehezebb volt, mint az eddigiek, hiszen belső széthúzások, edzőcsere és üzengetések folytak a csapaton belül.

„Nem változott semmi, a Cleveland Cavaliers a legesélyesebb keleten” – ezt már a 107-szeres magyar válogatott, egykor NBA-t is megjárt Dávid Kornél mondja a VS-nek. – Bár tele volt az egész idény botrányokkal, mégis, a szezon utolsó harmada eléggé csendesre sikeredett, ami jó hír a szurkolóknak.


LeBron James is szépen csendben rájátszás-módba kapcsolt, és ha egészségesek lesznek a szárnysegédei, nem hiszem, hogy keleten bárki megállíthatná őket.

A Cavaliers első körös ellenfele a Detroit Pistons lesz, de egy meccsnél többet nem valószínű, hogy nyernek az autógyáriak. Nem úgy, mint a lehetséges második körös ellenfelek egyike, az Atlanta Hawks vagy a Boston Celtics.

„A Hawks tavaly nagy szezont futott, aztán mégis söpréssel (négy mérkőzés alatt) buktak a Cavaliers ellenében. Idén nincs ilyen jó szezonjuk, de jól időzítették a formát, veszélyesek lesznek.


A Celtics és Mr. Dörzsölt, azaz Brad Stevens


A Celtics erőssége a kispad, még pontosabban az edző, Brad Stevens személye. Szemtelenül fiatal, mégis dörzsölt, mint egy tapasztalt róka. Viszont maga a Celtics nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, ezért idén még nem érdemes velük esélyesként számolni”


Kőkemény alsó ág

A másik keleti ágon is zajlik ám az élet, sőt! Mind a Toronto Raptors–Indiana Pacers, mind a Miami Heat–Charlotte Hornets párosításban bőven van potenciális szórakoztató faktor. A Toronto és az Indiana is remek szezont futott, noha a Pacers kicsit lassabban jött bele. A torontóiak mellett szól, hogy „nagyon csípős, kellemetlen kosárlabdát játszanak, a keret pedig mély, van honnan meríteni.”

A Raptors évről évre építkezik, ma már ott tartunk, hogy ők azok, akik a legnagyobb veszélyt jelenthetik a LeBron James vezette Cavaliersre.

„Érdekesebb párharc lehet a Heat–Hornets párosítás” – mondja Dávid Kornél. – A Heat, ugye LeBron egykori csapata, megszorongathatná a Cavst, de az egészséges Chris Bosh nélkül nem fognak odáig eljutni – pedig mondom, lenne ott tűzijáték.


Úgy ám!


„A Charlotte Hornets (melynek Michael Jordan az egyik tulajdonosa – a szerk.) elképesztő szezont fut, fantasztikusan építették fel a pár éve még gyötrelmesen rossz franchise-t. Nicolas Batum beépítésével egy mindenkire veszélyes, stabil, önbizalommal teli Charlotte-tal fog találkozni a Heat, és nem vagyok benne biztos, hogy túléli.”

Amikor megkérdeztük Dávid Kornélt, mi a végső tippje, azt felelte, hogy „a Cavalierst várom a döntőbe, de nem lesz olyan könnyű dolga, mint tavaly volt.”


Beleköphet-e valaki a Golden State levesébe?

Dávid Kornél sem talált szavakat akkor, amikor a Golden State-ről kérdeztük. Azt mondja, nagyon együtt van a csapat, az új rekord (az alapszakasz 82 mérkőzéséből 73-at nyertek meg!) pedig tovább növelheti a gárda önbizalmát, és simán végigmasírozhatnak az évek óta bombaerős nyugaton.

Viszont egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az egész szezonbeli túlpörgés, rekordhajhászás negatívan is hathat a bajnokra, hiszen


bár félelmetes rekordról és szezonról beszélünk, de ne legyen kétségünk afelől, hogy rengeteget kivehetett belőlük.

A túl nagy elvárások, ne adj isten a túl nagy elégedettség visszaüthet még rájuk, és egyszerűen elfogyhatnak. Mielőtt bárki félreértené nem fizikálisan, hanem fejben.”

Tény, a Golden State Warriors majd’ minden rekordot megdöntött idén, az első perctől maximális erőbedobással pörögtek, noha azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a szezon eleji nem ritkán harminc, negyven pontos győzelmek esetében a kezdők kiülték a teljes negyedik negyedet.


73 győzelem, 73 cipőben


Az első körben az a Houston Rockets lesz az ellenfél, amely csapat tavaly a konferencia-döntőben csapott össze Curryékkel. Azóta elhatalmasodott belső viszályoktól, botrányoktól, veszekedésektől volt hangos a sajtó, de a szezon utolsó negyedében összeállni látszott a játék.

„Lehetnek viszályok, lehetnek gondok, de amíg egészséges James Harden, addig soha, de soha ne írjuk le a Rockets-et. Ő az, aki soha nem adja fel, képes szó szerint egyedül meccseket nyerni, talán lesz is rá példa. Többször le lettek írva, de mindig feltámadtak, és a rájátszásra összeálltak.”


Amíg Harden van, remény is van


A felső ágon még a Los Angeles Clippers és a Portland Trail Blazers található, előbbiről el kell mondanunk, hogy ahogy a Rockets, úgy a Clippers is balhés gárda: Blake Griffin, a csapat sztárja verekedésbe keveredett, amiben eltört a keze, pluszban még el is tiltották. Nélküle statisztikailag még jobban is ment a játék, de egyértelmű, hogy Griffinnel a pályán veszélyesebb a Clippers.

A Portlandről Dávid Kornél is megjegyezte, hogy „emberfeletti, amit művelnek, hiszen a szezon előtt négy(!) kezdőjátékos is távozott, így teljesen leírta őket az amerikai sajtó. Csak elfelejtettek két embert: Damian Lillardot és C.J. McCollumot. Bár ők ketten kevesek lehetnek egyedül a rájátszásban, de mindenkinek ajánlom, hogy nézzen meg pár Portland-meccset. Eszeveszett ez a két játékos!”


Támadnak az „öregek”!

Kevesen beszéltek a San Antonio Spursről, hiszen a Golden State rekordjai minden mást elhomályosítottak. Csak az utóbbi hetekben, hónapokban fedezték fel, hogy „ja, van egy Spurs is”. A Spurs félgőzzel, kulcsjátékosait folyamatosan pihentetve hozott egy ugyancsak történelmi, 67-15-ös mérleget – ilyen csak a 93-as Bullsnak, a 2007-es Dallas Mavericksnek és a tavalyi Warriorsnak sikerült korábban.

„Reális a Spurs esélye, persze” – kezdi Dávid Kornél, – A csapat titka az, ahogy Gregg Popovich az egészet menedzseli.


Tökéletes egyensúlyban tartja a játékperceket, fokozatosan építi be a fiatal kiegészítő embereket, eközben teret hagyva a nagy öregeknek, mint Duncan, Parker vagy Ginobili.

Fű alatt sikerült történelmi szezont futni, hiszen mindössze második csapat lett a Spurs, amely egyetlen hazai vereséget könyvelhetett el az egész szezon során (41 mérkőzésből!). „Nagyon jó a rendszer, ha bárki kiesne a következő hetekben, akkor azonnal megvan az ember a pótlására.”

A szakma egyértelműen egy Golden State Warriors–San Antonio Spurs döntőt vár nyugaton, de addig rögös út vezet, hívja fel a figyelmet szakértőnk.


Ha nem is ma este...


„Azon fog múlni az egész, hogy Curry-ék mennyit tudnak pihenni: ha végig söprik a rájátszást, akkor szerintem a bajnok ott lesz idén is a nagydöntőben, viszont ha a Rockets, utána mondjuk a Clippers is megszorongatja őket, akkor a mindig ugrásra kész Spurs akár át is léphet rajtuk. Minden a pihenésen múlik, hangsúlyozom, a mentális teherviselés miatt.”

Milyen párosítást vársz a nagydöntőben, Kornél, tettük fel a negyvenmilliós kérdést. Egy kis szünet után nem is volt rest válaszolni: „a tavalyi visszavágót, Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!