Kelet-Ukrajna: újabb tűzszünetben állapodtak meg

-

Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoportban szerdán megállapodtak, hogy augusztus 25-re virradóan újabb tűzszünet lép életbe a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben az új iskolaév kezdetére tekintettel - mondta Denisz Pusilin szakadár vezető a Donyecki Népköztársaság hírügynökségnek.


A minszki tárgyalásokon a Donyecki Népköztársaságot képviselő Pusilin reményét fejezte ki, hogy az újabb tűzszünet hozzájárul majd a kelet-ukrajnai válságövezet helyzetének rendezéséhez. Kijelentette: a Donyecki Népköztársaság mindent meg fog tenni a fegyvernyugvási megállapodás betartása érdekében.

Előzőleg a szemben álló felek júniusban állapodtak meg egy augusztus 31-ig terjedő fegyvernyugvásról annak érdekében, hogy az aratást elvégezhessék Donyeck és Luhanszk - azaz a két, harcok sújtotta - kelet-ukrajnai megyében.

A több mint három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tűzszünetet, néhány nap után azonban rendre újra kiújultak a harcok.

Kelet-Ukrajnában 2014 áprilisa óta zajlanak harcok oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők között, a konfliktus eddig több mint 10 ezer ember életét követelte. Kijev és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy támogatást nyújt a lázadóknak. Oroszország viszont cáfolja ezt. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtotta Oroszországot a Krím félsziget 2014-es annektálása és a kelet-ukrajnai konfliktusba történt beavatkozás nyomán.