Kelet-Ukrajna: kiújultak a harcok

-

Nyolc civil életét vesztette és harminc megsebesült a kiújult kelet-ukrajnai harcokban az elmúlt egy hét alatt – közölte Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői missziójának helyettes vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.


Petro Porosenko elnök pedig pénteken a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében tett látogatásakor azt mondta, hogy január 29-e óta Donyeck környékén 15 katona esett el, és egy katasztrófavédelmi szakember vesztette életét a harcokban.

A legsúlyosabb összecsapások kijevi jelentések alapján az utóbbi időben Donyeck környékén, ott is főként Avgyijivka településnél zajlottak, ahol számos rohamot indítottak az Oroszország által támogatott szakadárok az ukrán katonák állásai ellen. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára.

Hug hangsúlyozta, hogy mindkét szemben álló fél, azaz az ukrán fegyveres erők és a szakadárok is megsértik a tűzszünetet, és mindkét oldal felelős a civil áldozatokért.

Az EBESZ-küldött szavai szerint mostanra némileg alábbhagytak a harcok a szemben álló felek között. Az elmúlt 13 hónapban időről időre fellángoltak a harcok, de annyira súlyos sosem volt a helyzet, mint az elmúlt héten – fogalmazott.

A helyettes misszióvezető arról számolt be, hogy a tűzszünetsértések száma a korábbiakhoz képest háromszorosára, a harckocsikkal, aknavetőkkel és egyéb tüzérségi fegyverekkel végzett támadásoké pedig a hatszorosára növekedett. Kiemelte, hogy az EBESZ-küldöttség észlelései alapján a tüzérségi csapások több mint 40 százalékát a minszki megállapodások által tiltott Grad rakéta-sorozatvetőkkel hajtották végre.

Kiemelte: eddig egyik féltől sem kapott tájékoztatást az EBESZ-misszió arról, hogy hátrább vonták volna fegyverzetüket Donyeck, illetve a megyeszékhely melletti Avgyijivka és Jaszinuvata települések mellől, pedig erről állapodtak meg a Donyec-medencei konfliktus rendezésére életre hívott, háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban, és ezt már a hónap elején meg kellett volna kezdenie a két szemben álló félnek egyaránt.