Kelet-Ukrajna a függetlenségre szavazott

Fotó: Europress/AFP/Viktor Drachev / Europress/AFP/Viktor Drachev

-

A szavazáson részt vevők csaknem 90 százaléka Donyeck megye függetlenségére szavazott. Luhanszk megyében hétfőn hozzák nyilvánosságra az ottani referendum eredményét.


Donyeck megyében a választópolgárok 89,07 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, míg 10,19 százalékuk ellene szavazott. A szavazócédulák 0,74 százaléka érvénytelen volt. A részvételi arány 74,87 százalékos volt. A végleges eredményeket hétfőn hozzák nyilvánosságra. A másik, jobbára ugyancsak orosz ajkúak lakta szakadár területen, Luhanszk megyében helyi idő szerint éjfél után mintegy egy órával közölték, hogy az első eredményeket a vasárnap tartott népszavazásról csak hétfő reggel hozzák nyilvánosságra. A részvételi arány 81 százalékos volt. Vaszilij Nyikityin, a szakadár fegyveres alakulat, az úgynevezett „délkeleti hadsereg” szóvivője azt mondta, helyi idő szerint délután öt vagy hat órakor tartandó „össznépi gyűlésen hozzák nyilvánosságra a népszavazás hivatalos eredményeit”, és megvitatják a „Luhanszki Népköztársaság” további teendőit.


Érdekesek ezek a függetlenségről szóló népszavazások

A kijevi hírportálok finom gúnnyal tudósítottak arról, hogy a donyecki választási bizottságnak milyen gyorsan sikerült összesítenie a voksokat. Az Ukrinform hírügynökség megjegyzi, hogy a „terroristák” választási bizottsága nem tudta magát visszafogni, és „fenomenális gyorsasággal”, az urnák zárása után már másfél órával hozta nyilvánosságra az eredményt. Az UNIAN úgy fogalmazott, hogy „a donyecki szeparatisták gyors voksszámolóknak bizonyultak”. A hírügynökség a kételyeket erősítendő megjegyzi, hogy Donyeck megyében 3,35 millió szavazásra jogosult polgár él, 21 szavazókörzetnek és 2425 szavazóhelyiségnek kell működnie. Egyedül a megyeszékhelyen, Donyeck városában 706 ezer szavazásra jogosult polgár él és 371 szavazókörzet van. A Krímben márciusban tartottak népszavazást a függetlenségről, a területet azóta Oroszországhoz csatolták. A hivatalos eredmény szerint 83 százalékos részvétel mellett a szavazók 97 százaléka voksolt a félsziget elszakadására. Utóbb azonban kiderült, a szavazásra jogosultak mindössze 30 százaléka vett részt a referendumon, és közülük is csak minden második szavazott a Krím Oroszországhoz csatlakozására. Ez azt jelenti, hogy a krímiek mindössze 15 százaléka voksolt az Ukrajnáról való leválás mellett. Az eset részleteiről ebben a cikkben olvashat.