Kelet-európai premier: transznemű világkonferencia Budapesten

Fotó: Flickr/Ted Eytan / Flickr/Ted Eytan

-

Az Európai Transznemű Tanács konferenciája idén Budapesten lesz, soha sem volt még ilyen rendezvény Kelet-Európában. A rendezvényre az ENSZ emberi jogi főbiztosa videóüzenetet, Magyarország ombudsmanja pedig levelet küldött. Ötven országból majdnem kétszáz résztvevőt várnak.


A transzneműeket és a nemi identitás kifejezését védő jogszabályok nemcsak hazánkban, de szinte egész Európában hiányoznak „Kutatások mutatják, hogy olyan emberek, akik a nemi normákat megszegik, nagy arányban néznek szembe erőszakkal és diszkriminációval, gyakran akár napi szinten is. A transzszervezetek óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy a transzembereket informálják jogaikról, valamint a kormányaiknál lobbiznak a védelem hiánya miatt” – írta Julia Ehrt, a Európai Transznemű Tanács (TGEU) főigazgatója, a konferencia főszervezője. „Örülünk, hogy ránk esett a választás és megtiszteltetve érezzük magunkat, hogy keletebbre hozhatjuk ezt az eseményt, mint valaha. A transzembereket eddig erősen arra ösztönözte a magyar társadalom, hogy maradjanak láthatatlanok, ezért ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a transzügyekre itthon is. Azzal, hogy megrendezzük a Tanácsot, figyelmet kapunk, ami segít párbeszédet kezdeményezni nemzeti szinten”– értékelt előzetesen Hidasi Barnabás, a hazai társszervező, a 2011-ben alakult Transvanilla Transznemű Egyesület elnöke. Az egyenlőség eléréséhez fontosnak tartják monitorozni is a transzemberek helyzetét. A TGEU május 1-i sajtótájékoztatóján közzéteszi 2014-es Transzjogi Térképét, amely egy indexszel együtt bemutatja, hogy a különböző években hogyan változott a transzjogok helyzete Európa-szerte. Maga a konferencia május 1-4. között lesz Budapesten.

A TGEU-t videoüzenetben köszönti az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navy Pillay, és levelet írt a magyar oldal részéről Székely László magyar alapjogi biztos. „A diszkrimináció elleni védelem jogszabályi és intézményi keretei kialakultak, de még sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy a biztonság és egyenlőség valóban mindenkit megillessen” – írta levelében Székely.