Kelendő cikk lett Németországban a paprikaspray

Fotó: AFP / JACK GUEZ

-

A nők elleni tömeges támadások után a boltok alig győzik a forgalmat, és az interneten is keresett lett az önvédelmi eszköz. Pedig a használatának vannak kockázatai: még az is lehet, hogy az áldozat kerül bajba, ha a támadó súlyosan megsérül.


A szilveszteréjszakai, kölni események után hirtelen nagyon megugrott a kereslet Németországban az engedély nélkül tartható önvédelmi eszközök, mindenekelőtt a paprikaspray iránt – írja a Die Welt című lap. A kereslet hirtelen növekedéséről számoltak be a fegyver- és vadászboltok, de látszik az interneten is: a német Amazonon a legkeresettebb cikk lett a paprikaspray, és az erre irányuló Google-keresések száma is megugrott.

A megnövekedett kereslet a Die Welt szerint arra utal, hogy jelentősen romlott a németek biztonságérzete. Ingo Meinhard, a Német Fegyvergyártók és Fegyverkereskedők Szövetségének elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a paprikaspray használata Németországban csak megvadult állatok ellen engedélyezett. Ha valaki ember ellen használja, és súlyos sérülést okoz, arra büntetőeljárás vár, és neki kell bizonyítania, hogy önvédelemből, arányosan lépett fel.

Szilveszter éjjelén Kölnben, a dóm előtti téren fiatal, többnyire ittas, valószínűleg arab származású férfiak tömegesen fenyegettek, zaklattak szexuálisan vagy raboltak ki nőket. Hasonló esetekről számoltak be más német városokból is. Az elkövetők kiléte egyelőre ismeretlen, de vannak beszámolók, amelyek szerint frissen érkezett menedékkérők lehetnek. Az eset hatalmas politikai felfordulást okozott, hiszen a bevándorlás érzékeny téma Németországban.