Kéknyelv: járvány még nincs, az oltás már kötelező

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Az országos főállatorvos elrendelte, hogy oltsák be a kéknyelv betegséggel fenyegetett kérődző állatokat. A kötelező oltást az állam fizeti. A kéknyelv betegséget okozó vírus kizárólag a kérődző állatokat betegíti meg, más állatfajokra és az emberekre veszélytelen.


Megelőző oltást kapnak a kéknyelvre fogékony állatok - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. Azokon a helyeken azonban, ahol nincs korlátozás a kéknyelv betegség miatt, tilos beoltani az állatokat. A minisztérium közölte azt is, hogy vizsgálják a vírust terjesztő törpeszúnyogokat, és folyamatosan ellenőrzik az állatállományok fertőzöttségét.


A kötelező vakcinázást az országos főállatorvos rendelte el, a jövőben esetlegesen kitörő járvány körüli 20 km-es körzetben kell végrehajtani, a költségeket az állam állja. A kitörések körüli, mintegy 150 km sugarú körben az állattartók állami támogatás mellett önkéntesen olthatják állataikat.


Itt megnézheti, honnan terjed a járvány


Mi az a kéknyelv és kire, mire veszélyes?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavaly októberben mutatta ki a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget Csongrád megye déli részén, a hatóság szigorított állat-egészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel. A kéknyelv betegséget okozó vírus kizárólag a kérődző állatokat betegíti meg, más állatfajokra és az emberekre veszélytelen. Az emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak. A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat.