Kehi-ügy: bírósági tisztázást követelnek zöld szervezetek

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A civil tömörülések beavatkozásmentes működése mellett álltak ki nyílt levélben környezetvédő szervezek. A közleményt a Védegylet adta ki. Ez lehet az a petíció, amelynek aláírásától korábban óvott Sallai Róbert Benedek.


A civilek és támogatóik megfélemlítése az ország érdekeit veszélyezteti, mivel gyengíti a civil kontrollt, ami pedig a kormányzati hibák hatékony ellenszere lehetne – írta közleményében a Védegylet, egyben felszólította a kormányt, hogy állítsa le az érintett szervezetek elleni „koncepciós, antidemokratikus” eljárásokat.


Mint a közleményben olvasható: A közös fellépés előzménye, hogy hónapokkal ezelőtt a sajtó egy része politikai támadást indított néhány kipécézett civil szervezet ellen, és ennek nyomán egyes kormányzati személyek azon alapítványokra is kiterjesztették a kampányt, amelyek – a Norvég Civil Támogatási Alap adminisztrátoraiként – egyebek között a pellengérre tűzött szervezeteknek is juttattak a programjaikhoz támogatást.” A nyílt levélhez kötődő közlemény szerint sorozatosan megsértették az érintett alapítványok jó hírnévhez való jogát, majd hatósági eljárásokat is indítottak ellenük. A folyamat végpontja pedig az aláírók szerint, hogy a Kehi „mondvacsinált indokokkal” elmarasztalta az alapítványokat. A Védegylet a kormányszóvivői tájékoztató alapján arra következtetett, hogy „nem kívánnak sietni a vélelmezett szabálytalanságok miatti feljelentésekkel”, hanem tovább folytatnák a „lejárató kampányt.”

A petícióban azt írták: „Szolidaritást vállalunk azokkal az emberi jogi, környezetvédelmi és szociális, a társadalom fejlesztését segítő, a kormányzattól független szervezetekkel, amelyeket a kormány el akar hallgattatni. Meggyőződésünk, hogy egy érdemi civil kontroll nélküli kormányzat a diktatúrák sajátja, és nem erősebb, hanem gyengébb, bukásra ítélt Magyarországot eredményez.” A nyílt levelet aláírta többek közt a CivilFilm Egyesület, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, a Fauna Alapítvány, a Greenpeace, a Humusz Szövetség, a Levegő Munkacsoport, a Nők a Balatonért (NABE), a Szövetség az Élő Tiszáért, a Vadvirág Egyesület, a Védegylet és a Zöld Kapcsolat Egyesület. A teljes szöveg itt olvasható.

Ez lehet az a petíció, amelynek aláírását nem javasolta Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselő. Korábban írtuk: Vay Márton egykori LMP-s politikus írta meg, hogy Sallai levélben kérte a zöld szervezeteket, ne petíciózzanak a kormány ellen az Ökotárs ügyében.