KEHI-razzia az Ökotársnál és két társalapítványánál

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely / MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Bár írásban bejelentkeztek hétfő reggelre az Ökotárs Alapítványhoz, hogy megkezdődjön a Norvég Civil Alappal kapcsolatos vizsgálat, a Kehi először mégsem oda, hanem két másik – az alapok osztásában résztvevő alapítványhoz – érkezett meg bejelentkezés nélkül és dokumentumokat kért. Az Autonómia Alapítvány át is adta azokat, de azzal a megjegyzéssel, hogy jogtalannak tartja, amit a KEHI csinál.


Az Ökotárs Alapítvány múlt héten egy futáron keresztül kapott írásos értesítést arról, hogy ma 9 órakor megkezdi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a helyszíni vizsgálatot az Ökotárs budapesti irodájában. Az alapítvány sajtótájékoztatót is meghirdetett erre az időpontra, a Kehi munkatársai azonban 10 óráig nem érkeztek meg. Megjelentek viszont az Autonómia Alapítványnál és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál (DemNet). Mindkét szervezet - a Kárpátok Alapítvány - Magyarországgal közösen - tagja annak a négyfős konzorciumnak, amely az Ökotárs Alapítvány vezetésével kezeli a Civil Alap egyik programját. A Kehi munkatársai a sajtónak nem nyilatkoztak, és tárgyalásokat kezdtek a két alapítvány vezetőivel. Az Autonómia Alapítványtól a VS.hu megtudta, hogy

a kért dokumentumokat végül átadja, de azzal a megjegyzéssel, hogy jogtalannak és illetéktelennek tartja, amit a KEHI csinál.
Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója is ugyanezt hangsúlyozta azzal, hogy a Kehi nem ellenőrizheti a civil alap programját, hiszen a magyar kormány és a donor országok (Norvégia, Izland, Lichtenstein) közötti együttműködési megállapodás értelmében a magyar hivataloknak nincsen hatásköre eljárni. Kiemelte azt is, hogy a kormány érvelésével szemben nem vonatkozik az államháztartási törvény az általuk kezelt programra, mert abban egyetlen fillér közpénz sem szerepel. Ismertette: az együttműködési megállapodásban rögzített nemzetközi auditáló cég az év második felében tervezi az Ökotárs és a teljes program vizsgálatát, amelynek eredményét a magyar kormány is megkapja. Emellett szerinte felmerül a tárgyilagosság hiánya is a Kehi munkájában – érvelt Móra –, hiszen a kormány hetek óta azt kommunikálja, hogy a vizsgálat feladata kideríteni az Ökotárs politikai elfogultságát. Móra Veronika szerint ezzel a vizsgálattal megfélemlítik és ellehetetlenítik őket és a támogatott szervezeteket, valamint érzékeny adatokhoz is hozzájuthat a kormány. Móra Veronika elmondta: a Kehi átadta részletes listáját arról, hogy milyen dokumentumokat szeretnének megkapni, ezeknek egy részéhez azonban a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) felhatalmazása szükséges, ezért egy hete írásban megkérték a kormányt, hogy egyeztessen az FMO-val. Tudomása szerint ez hétfőig nem történt meg.


Délután három órakor aztán az Ökotárs Alapítvány székhelyén is megjelentek a KEHI ellenőrei, akik eredetileg reggel 9-re ígérték magukat. Az ellenőrzés még tart, amint megtudunk részleteket, tudósítunk a történésekről.


Az ügy előzményeiről, a kormányzati lépések okairól és a Norvég Alappal, illetve Norvégiával folytatott vitáról és annak anyagi vonzatairól itt, a Kehi vizsgálat lehetséges kimeneteléről pedig itt olvashat bővebben.