Kegyelmet kaptak a puccsisták

Fotó: Europress/AFP/Adem Altan / Europress/AFP/Adem Altan

Törökország 19 embert engedett szabadon, akiket korábban puccsal vádoltak. Az elnök folytatja harcát, hogy a hadsereg befolyását csökkentse.


A tizenkilenc szabadon bocsátott között vannak újságírók, ügyvédek, visszavonult katonai vezetők és egy bandavezért is, akit egy bíró megölése miatt ítéltek el. A most kiengedett emberek mindegyikét az „Ergenekon” ügy miatt tartóztatták le, amely Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök akciója volt, hogy csökkentse a helyi hadsereg politikai befolyását. Állítólag Fethullah Gülen török egyházi vezető kapcsolati hálózatának köszönhetően felgyorsultak a tárgyalások az Ergenekon ügyekben, amely miatt még mindig százak vannak rács mögött.

Tuncay Ozkan, a tizenegy éve börtönben ülő ismert újságíró szabadulása utána azt nyilatkozta, „Törökországban manapság nagyon drámai helyzet, egy olyan országhoz hasonlítható, amely a szakadék szélén áll. Nem hagyhatjuk tolvajok és gyilkosok kezében”.

A szakértők szerint a mostani amnesztia komoly fordulatot hozhatnak a március 30-iki választásokon, mivel ez Gülen újabb győzelmét jelenti Erdogan felett. Erdogan időközben ma azt helyezte kilátásba, hogy betiltatja a Facebookot és a Youtube videómegosztót. Ennek oka, hogy az ellenzék  a miniszterelnök lemondását követeli korrupciós ügyei miatt. Ezekkel kapcsolatban pedig sok videó- és hangüzenet terjed a közösségi médiában.