Kegyelmet kaphat Zsák Malina Hedvig

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Az új megválasztott szlovák államfő, Andrej Kiska tévés interjúban mondta, hogy ha hamis tanúzás miatt elítélik Zsák Malina Hedviget, ő kegyelmet ad.


„Malina Hedvig esete arról szól, hogy csaknem nyolc éve hajszolunk valakit, és az ügyet nem tudjuk befejezni.”

Kiskát június 15-én Ivan Gasparovic mostani szlovák elnök megbízásának lejárta után iktatják be. Kiska szerint - ahogyan erről Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjével készített interjúnkban a szlovák elnökválasztás kapcsán beszéltünk - az ügyet már régen le kellett volna zárni. Zsák Malina Hedviget Nyitrán 2006-ban két férfi megvert, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Decemberben írtunk arról, hogy felvette a magyar állampolgárságot és elhagyja Szlovákiát, áttelepül Győrbe - ami meg is történt.

Zsák Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával a szlovák főügyészség a múlt héten emelt vádat az illetékes nyitrai járásbíróságon. A szlovák főügyészség 2007-ben indított eljárást, a rendőrség ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg - vagy legalábbis nem úgy, ahogy ő vallotta.

A szlovák jogrend szerint Zsák Malina Hedvig még nem számít vádlottnak, annak az első bírósági tárgyaláson, a vádirat ismertetését követően minősül majd.


Huzavona

A vádemelés ellen több felvidéki magyar szervezet és a Szlovákiai Helsinki Bizottság is tiltakozott. A magyar külügyminisztérium konzuli védelmet ígér az eljárás további szakaszaiban. Korábban Zsák Malina Hedviget többször is elmeorvosi vizsgálatra rendelte be az ügyészség, arra hivatkozva, hogy ki akarja deríteni, milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.