Kedvezményesen forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket

Fotó: MTI / E. Várkonyi Péter

-

Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Így gyakorlatilag úgy járnak, mintha 256 forinton váltanák át a hitelüket, ahogy azt a jelzáloghiteleseknél tették. Nem lesz kötelező.


A Portfolio.hu tudósítása szerint Varga Mihály azt mondta, a kormány kedden döntött a gépjármű devizahitelek rendezéséről. Eddig 500 ezer devizahiteles helyzetét rendezték, a személyi illetve gépjármű hitelek viszont még bajba sodorhatják a családokat – mondta a miniszter.

Személyi hiteleknél 2009-ben 300 milliárd forintos állomány volt, ez mostanra 12 milliárdra csökkent, az autóhiteleknél pedig 340 milliárdról 280 milliárdra. A gépjármű hitelek és a személyi hitelek teljes állománya tehát most durván 300 milliárd forintot tesz ki, 229 ezer szerződés forintosításáról van szó. Ez az élő szerződéseket jelenti – ismertette a miniszter.

A hiteleket piaci áron váltják át (az aláírás pillanatában az euró 309,2, a frank 287,2 forint volt), de az ügyfeleket 31 milliárddal támogatják. Ez frankonként 31 forintos diszkontot jelent, vagyis azt, mintha 256 forintos váltanák át a hiteleket, ahogy év elején a lakáshiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél történt. A jóváírás mértéke fele-fele arányban történik a bankok és az állam között.


Év végéig lezajlik

Az ügyfeleket októbertől tájékoztatják, a szerződések elszámolási határnapja december 1. December közepétől postázzák a bankok, hogy hogyan akarják forintosítani a hiteleket. Az ügyfeleknek 30 napjuk lesz dönteni, hogy elfogadják-e az ajánlatot vagy sem. Ez nem kötelező, ha viszont 30 napon belül nem érkezik válasz, automatikusan forintosítják a hitelt.


A folyamat végére a miniszter szerint a devizahitelek aránya 54-ről 3 százalékra csökken. Kérdésre válaszolva azt mondta, a bankok is partnerek voltak, ők is célszerűnek látták a döntést, a kormány, a jegybank és a bankok egyeztettek a részletekről.


Az MNB segíti

Ahogyan a jelzáloghitelek forintosításánál tette, itt is segíti az átváltást a Magyar Nemzeti Bank – adta hírül az intézmény. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a jegybank a devizatartalékból biztosítja a bankoknak a személyi és autóhitelek átváltásához szükséges devizát. Az MNB és a Magyar Bankszövetség között augusztus 19-én megkötött megállapodás értelmében az első devizatendert augusztus 24-én tartják, a partnerbankok a szükséges svájci frank mennyiségét a tender időpontjában elérhető legutolsó hivatalos MNB árfolyamon tudják beszerezni. Az előzetes igények alapján ehhez maximum 900 millió svájci franknak megfelelő euróra lesz szükség, ezt a bankok kizárólag az MNB-től szerzik be.

A forintosításra azért van szükség, mert a még mindig meglévő 250 ezer devizahiteles szerződést továbbra is érinti a svájci frank árfolyamának nagyobb ingadozása, ez pedig kockázatot hordoz. Ha a maradék devizahitelek forintosítása is megtörténik, akkor viszont lezárul a lakossági devizahitelezés korszaka – olvasható a jegybank közleményében.


Az ING vezető elemzője, Balatoni András szerint 10 százalékkal csökkenhetnek az autósok törlesztőrészletei. Arra számít, sokan váltanak majd, így megszabadulva a devizahitel jelentette kockázatoktól. Az országnak is jó, ha kevesebb a devizahiteles: a gazdasági növekedésnek kedvez, az ország kitettségét csökkenti - mondja az elemző.


Az autóhitelek forintosításához meghatározott árfolyam elfogadható a lízingcégek számára - kommentálta a forintosításról szóló szerdai megállapodást Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.