Kedves, rendes, jól öltözött embernek tűnt az egyik párizsi merénylő

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

Az egyik elkövető még szökésben, videó készült a merénylők szállásáról, az Eiffel-tornyot megint lezárták, Putyin háborúba megy, a Charlie Hebdo pedig nevet egy nagyot a terroristákon. Összeszedtük a több mint 130 halálát okozó terrorakció, illetve a az Iszlám Állam ellen meghirdetett háború aktuális fejleményeit.


A gyanúsítottak nyomában

 • A múlt heti párizsi merényletek egyik elkövetőjénél talált, feltehetően hamis útlevélben a szíriai kormányhadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek. Ennek az útlevélnek a pontos mását találták meg szerb rendőrök tegnap egy szíriai menekültnél.
 • Az AFP hírügynökség rendőrségi értesülésekre hivatkozva írja, hogy találtak egy fekete Renault Cliót, amelyet a terroristák a támadások előtt használhattak.
 • Egy nő elmondása szerint „nagyon kedves, rendes, jól öltözött ember” benyomását keltette Brahim Abdeslam, az egyik állítólagos merénylő, akinek néhány nappal a támadás előtt kiadta a házát. Az Europe 1 francia televíziónak nyilatkozó hölgy úgy tudta, hogy egy belga cégnek dolgozó üzletembereket lát vendégül, akik pár napra érkeztek Párizsba.
 • Azonosították a terrortámadás után az Iszlám Államtól származó videó alatt beszélő hangot. Fabien Clain neve már több korábbi akciónál is felmerült. A Spiegel német hetilap szerint ez bizonyítja, hogy Szíriából irányították a múlt pénteki akciót.
 • A Le Point francia újság internetes oldala közzétett egy videót, amelyen egy üres hotelszoba látható. Rendőrségi értesülések alapján ebben a szobában laktak többen a merénylők közül. A szobát a szökésben lévő Salah Abdeslam bankkártyájával fizették, és ujjlenyomatokat is találtak a helyszínen. • Salah testvére, Brahim Abdeslam egy másik házat foglalt le november 10. és 17. között Párizsban. Hárman laktak a helyen, a tulajdonosnak azt mondták, hogy egy belga biztonsági cégtől vannak.
 • A belga rendőrség új körözést adott ki Salah Abdeslam, az egyetlen szökésben lévő feltételezett elkövető ellen. Közben Németországban, a belga határhoz közel letartóztattak három embert, és úgy tudják, Abdeslam is a közelben bujkál.Franciaországi fejlemények

 • A francia környezetvédelmi miniszter kezdeményezi, hogy minden vasútállomáson ugyanolyan szigorú biztonsági ellenőrzéseket vezessenek be, mint a repülőtereken.
 • John Kerry amerikai külügyminiszter Párizsba érkezett, és legelső nyilatkozatában „pszichopata szörnyeknek” nevezte az Iszlám Államot.
 • A francia hatóságok keddre virradó éjjel 128 helyen tartottak házkutatást, és tíz embert őrizetbe vettek. A francia belügyminiszter arról is beszélt, hogy nyáron hat merényletet előztek meg.
 • Megjelent a Charlie Hebdo című vicclap legújabb száma – címlapján a párizsi vérengzés karikatúrájával. A főszerkesztő a náci bombázás alatt álló Londonnal hasonlítja össze a párizsiakat, akik nem törődnek azzal, ha meg akarják félemlíteni őket. A kép melletti szöveg jelentése: „Vannak fegyvereik. Kit érdekel, nekünk van pezsgőnk.” • Egy nappal az után, hogy megnyitották az Eiffel-tornyot, most újból lezárták biztonsági okokra hivatkozva.
 • Túlélte a pénteki támadást, de egyelőre nem szeretne nyilatkozni az a terhes nő, aki a Bataclan hátsó ablakán próbált elmenekülni a terroristák elől. Videóra vették, ahogy tartja magát az ablakpárkányon, de a felvétel megszakadt, ezért nem lehetett tudni, életben maradt-e. • Belgiumban 3-as fokozatú terrorkészültséget léptettek életbe, miután kiderült, több szervező is odavalósi, egészen pontosan Brüsszel egyik kerületébe. Molenbeek iskolapéldája a bevándorlók rossz integrációjával, a lecsúszással és az iszlám fundamentalizmussal járó veszélyes elegynek.
 • Nem tartják meg a ma estére tervezett Belgium–Spanyolország barátságos labdarúgó-mérkőzést Brüsszelben.


Háború az Iszlám Állam ellen

 • Az orosz hatóságok vizsgálata is alátámasztotta, hogy bomba végzett a Sínai-félsziget fölött felrobbant repülőgéppel. Vlagyimir Putyin elnök az Iszlám Állam elleni támadások szigorítását ígérte, az orosz titkosszolgálat pedig 50 millió dollárt ajánl fel annak, aki segít megtalálni a merénylet kitervelőit. Egyiptomban a reptér két dolgozóját gyanúsítják azzal, hogy segítették az akciót.
 • Moszkva tájékoztatta Washingtont is arról, hogy fokozza a Szíriát ért támadásokat: hajókról indítható rakétákkal és vadászrepülőkkel Rakkát, az Iszlám Állam fővárosát is bombázni fogják.
 • A francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian az Európai Unió lisszaboni egyezményére hivatkozva a tagállamokhoz fordult segítségért. A franciák egyelőre még nem kértek katonai segítséget a NATO 5. cikkére hivatkozva.

(Források: The Guardian, Spiegel, Reuters, Le Point, RT, MTI)