Kedélyesnek mutatkozott a nyilvánosság előtt Trump és Merkel

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

A NATO-ról és gazdasági kérdésekről volt szó a washingtoni megbeszélésen.


Az USA és Németország közös érdekeiről beszélt Donald Trump elnök az Angela Merkel kancellárral tartott sajtóértekezletén a Fehér Házban. Trump és Merkel először találkoztak.

Az amerikai elnök gyümölcsözőnek minősítette a megbeszéléseket, amelyeken elsősorban a NATO-ról és gazdasági kérdésekről esett szó. Trump azt mondta: kormánya támogatja a NATO-t, de megismételte, hogy Washington szükségesnek tartja a tagállamok növekvő anyagi hozzájárulását.


Egymással, nem egymásról

Az elnök elismerően beszélt Merkel és Németország NATO-szerepvállalásáról, és méltatta Berlin részvételét az afganisztáni misszióban. Elismeréssel szólt a kancellár erőfeszítéseiről az ukrajnai válság békés rendezése érdekében, s megemlítette Francois Hollande francia elnök szerepét is.

Trump a terrorizmus elleni küzdelem fontosságáról is beszélt, s ismételt hitet tett a határok ellenőrzése mellett.


A bevándorlás nem jog, az állampolgárok biztonsága az első"

– mondta Trump.

A német kancellár szerint "sokkal jobb egymással, mint egymásról beszélni". A NATO és a gazdasági kérdések mellett az Iszlám Állam elleni harc, az afganisztáni háború és az ukrajnai helyzet problémáit is megvitatta az USA elnökével. Szerinte Berlin tartja magát a NATO-tagállamok a 2014-ben megfogalmazott közös céljához, hogy 2024-ig valamennyi tagállam a GDP két százalékát fordítsa védelmi kiadásokra. Merkel a német kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.

A kancellár szerint okvetlenül javítani kell az Oroszországhoz fűződő viszonyon, szerinte azonban ehhez előbb meg kell oldani az ukrajnai helyzetet. Ezért egyelőre nem lát lehetőséget az Oroszország elleni szankciók feloldására. Merkel szerint Trump elnök is támogatja az ukrajnai békefolyamatot és együttműködik Németországgal a minszki megállapodás teljesítéséért.

Merkel méltatta a globalizáció előnyeit, és még tisztességesebb kereskedelmi kapcsolatokat tart szükségesnek.


Hatalmas érdeklődés

Trump azt mondta: nem a bezárkózó politika híve, a korrekt kereskedelmet támogatja. Az elnök szerint hamisak azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy ő az elzárkózás híve lenne, és Németországgal "fantasztikusan jó" kereskedelmi kapcsolatokra számít. Merkel azt mondta: reméli, hogy az EU és az USA között folytatódhatnak a kereskedelmi tárgyalások.

A csúcstalálkozót hatalmas érdeklődés előzte meg részben a két ország világpolitikai súlya, részben pedig Trump és Merkel egy sor kérdésben markánsan eltérő álláspontja és stílusa miatt. Az ABC televízió például összeállítást közölt arról, hogy az elmúlt hónapokban az elnök és a kancellár élesen bíráló nyilatkozatokat tett egymásról. A CNBC-ben Jörg Forbrig, a German Marshall Alapítvány kutatója azt mondta, hogy Merkel alaposan felkészült Trumpból, s még a Playboy magazin 1990-ben Trumpról írt hosszas riportját is elolvasta.

Az első kommentárok Trump és Merkel – a sajtótájékoztatón is érzékelhető – derűs és feszültségektől mentes magatartását hangsúlyozták.