Kedden Merkelt, szerdán Erdoğant fogadja Putyin

Fotó: MTI/MTVA / Szergej Ilnyickij

-

Az orosz elnököt előbb a német kancellár, aztán a török államfő látogatja meg Szocsiban. A szíriai és az ukrajnai konfliktus lesz a fő téma.


Angela Merkel Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai és a szíriai konfliktusokról. Merkel ezzel a tárgyalással a júliusi G20-csúcstalálkozóra készül, korábban fontos partnernek nevezte Oroszországot. A kelet-ukrajnai konfliktus óta ez a második alkalom, hogy Merkel Oroszországba látogat, legutóbb két éve utazott ide. Az orosz elnök korábban azt mondta, kíváncsian várja a kancellár véleményét Donald Trumpról. Arról egyik fél sem beszélt a tárgyalás előtt, hogy az Oroszország ellen három éve élő EU-szankciókon terveznek-e változtatni.

A júliusi G20-találkozó azért is különösen fontos Oroszországnak, mert a G8 társaságból kizárták őket a Krím-félsziget elfoglalása után. Merkel a mostani tárgyaláson arra fogja biztatni Putyint, hogy nyomást gyakoroljon a Kelet-Ukrajnában harcoló orosz szeparatistákra, ezzel lezárva az évek óta húzódó véres harcokat. A BBC tudósítója szerint még Líbia is szóba kerülhet a találkozón.

Putyin és Merkel nem csak azért számít rutinos tárgyalópartnernek, mert évtizedes tapasztalatuk van a politikában, de egymás nyelvét is beszélik: Putyin tud németül, és Merkel is beszél oroszul.

Szerdán a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan is Szocsiba látogat. Bár a szíriai háborúban egymás ellen harcolnak, - Erdoğan az Aszad-rezsim ellen, Putyin pedig mellettük - januárban összefogtak az Iszlám Állam ellen.