Kedden is hatalmas esőkre számíthatunk

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Az Országos Meteorológiai Szolgálat számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt.


A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.


Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kedden a Dunától keletre lesz záporos, zivataros az idő, arrafelé hullhat rövid idő alatt 20-40 milliméternyi eső. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhány helyen ennél is több, akár 40-60 milliméternyi csapadék is lezúdulhat.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden a hőmérséklet délután 21-26 Celsius-fok között valószínű, de a tartósan esős tájakon ennél még hűvösebb lehet. A megerősödő (északnyugaton viharossá fokozódó) széllel még hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe.


A hét túlnyomó részén marad az esős idő

Szerdán főleg északkeleten várható eső, záporeső, az ország többi táján csak elszórtan fordulhat elő zápor, néhol zivatar. Az esős ÉK-en mindössze 15 és 21 fok közötti értékeket mérhetünk, máshol 22 és 27 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála. Az északnyugati szél még gyakran erősödik meg.


Csütörtökön, a hosszú hétvége első napján is folytatódik a gyakran felhős időjárás. A nap első felében főleg a Dunántúlon, délután elsősorban a déli és a keleti területeken fordul elő eső, záporeső. Élénk lesz az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet tág határok, 16 és 25 fok között alakul. A tartósabban csapadékos Észak-Tiszántúli területeken lehet a hűvösebb. Heves zivatarra nem kell számítani, így csak az esetleges esők zavarhatják meg az ünnepi rendezvényeket.

Pénteken is lesznek még elszórtan záporesők, változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég. Reggel 14, délután 24 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

A hétvégén aztán többórás napos időre van kilátás, zápor csak néha fordul elő. Maximum 25 fok várható.