Kedden dől el, hogy Netanjahu negyedszer is alakíthat-e kormányt

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane / MTI/EPA/Justin Lane

-

Megkezdődött a parlamenti választás Izraelben, amelynek tétje, hogy Benjámin Netanjahu alakíthat-e negyedszer is kormányt a jobbközép Likud élén, vagy baloldali politikai fordulatot hajt végre a Cionista Tábort vezető Jichák (Buzsi) Hercog.


A kampány során fej-fej mellett állt a két legnagyobb politikai erő, ezért szoros eredmény várható a Likud és a Cionista Tábor között. Noha a választások előtti utolsó időszakban a közvélemény-kutatók szerint a balközép pártszövetség négy mandátumos előnyt szerzett, de a tízes tévé értesülése szerint a különbség nagyban lecsökkent az utolsó napok jobboldali mozgósítása nyomán. Reggel héttől este tízig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek, de már azok zárása előtt megszületnek az első exit poll eredmények, és megkezdődnek a koalíciós találgatások.


A szavazás napján a politikusoknak már tilos nyilvánosan kampányolni. Benjámin Netanjahu és felesége Jeruzsálem Rehávia negyedében az elsők között leadta szavazatát, riválisa, Jichák Hercog pedig Tel-Avivban voksol.

Mintegy 5,9 millió választójoggal rendelkező izraeli voksolhat a tízezer-háromszáz, iskolákban, közintézményekben felállított szavazóhelyiségben. 2001 óta a voksoláson részt vevők aránya hatvanöt százalék körül állandósult. Két éve az erre jogosultak hatvannyolc százaléka szavazott. A nagyobb szavazati hajlandóság a baloldalnak kedvez, a legutóbbi baloldali győzelmeknél 1992-ben és 1999-ben 77, illetve 78 százalék adta le szavazatát. A kettes tévécsatorna szerint ezúttal a jogosultak mintegy nyolcvan százaléka tervezi, hogy él szavazati jogával.


Netanjahu a választás előtti utolsó napon már belengette, hogy negyedszeri megválasztása esetén is arról fog gondoskodni, hogy ne legyen független államuk a palesztinoknak. A kampányhajrában a kormányfő azt mondta, hogy ma bárki, aki egy palesztin államot akar létrehozni és izraeli telepeket megszüntetni, az teret ad a radikális iszlamistáknak Izrael ellen. Szerinte a baloldal ezt újra és újra figyelmen kívül hagyja, és a homokba dugja a fejét, ők viszont realisták, és megértették ezt.


A zsidó hagyomány szerint a kedd szerencsés napnak számít, mert Isten a világ teremtésekor ezen a napon kétszer mondta, hogy „így jó”, és ezért a zsidó államban kedden tartanak minden parlamenti választást. Nem csak Izraelben érdeklődnek a választási eredmények iránt, New Yorkban a Times Square-en is hatalmas szabadtéri képernyőn mutatják majd élő adásban a tízes tévé exit polljának eredményét.