Kedden áll bíróság elé a zsarolóvírust semlegesítő informatikus

Fotó: Cultura Creative / Rafe Swan

-

Az FBI beépített ügynökei derítették ki, hogy pár éve banki rendszereket támadó szofvert készített. Las Vegasban két, a számítógépes támadásokkal foglalkozó konferencián vett részt, amikor elfogták.


Beismerte bűnösségét – adathalász programok írását és terjesztését – Marcus Hutchins – írja szombatra virradóra a The Daily Telegraph. Az informatikus kulcsszerepet játszott a májusban hatalmas károkat okozó WannaCry zsarolóvírus megállításában.

Hutchins egy Las Vegas-i bíróságon tett beismerő vallomást. A bíró úgy döntött, hogy 30 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezi, de nem használhat számítógépet és internetet, le kell adnia az útlevelét, hollétét pedig GPS-szel követik. Ügyvédje, Adrian Lobo szeint védence hétfőn hagyhatja el a fogdát, és Wisconsinba repül, ahol kedden egy kerületi bíróság elé kell állnia. Hutchins szerte a világból kap támogatást, hogy kifizesse az óvadékot.

A brit informatikust szerdán tartóztatta le az FBI Las Vegasban, ahol számítógépes támadásokkal foglalkozó konferenciákon vett részt. Hutchinst és egy meg nem nevezett, egyelőre szökésben lévő bűntársát az FBI beépített ügynökei rajtakapták kártékony kódok eladásán, a bizonyítékok között pedig internetes üzenetváltásaik is ott vannak.

Hutchinst 2014 és 2015 között végzett tevékenysége miatt vonják majd felelősségre. A szakmában MalwareTech néven ismert 23 éves számítógépes szakembert azzal vádolják, hogy a banki rendszereket megkárosító Kronos vírus készítésében vett részt. Ezek a vírusok a fertőzött számítógépekről banki információk kódjait lopják el.

A letartóztatásnak nincs köze a májusban közel 150 országban rendkívül gyorsan elterjedt, és kórházak, bankok, vállalatok, vasúttársaságok működését megbénító WannaCry zsarolóvírushoz.

Hutchins volt a WannaCry elleni küzdelem hőse, mert segített a zsarolóvírus semlegesítésében. Felfigyelt arra, hogy a vírus megpróbál kapcsolatba lépni egy meghatározott internetes címmel, valahányszor behatol egy-egy újabb számítógépbe. A hosszú betűhalmazból álló internetes cím azonban nem volt bejegyezve. Hutchins 8 fontért (nem egészen 3 ezer forintért) megvásárolta a domaint, amely ettől a pillanattól létezővé és bejegyzetté vált. Ez aktiválta a vírus kódját, és kikapcsolta a rosszindulatú programot, leállítva további terjedését. Ezzel több mint százezer újabb számítógép fertőződését sikerült megakadályozni.