Kecskeméten sem tetszik az új közvilágítás

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Eddig csak Dunaújvárosban volt panasz, most már Kecskeméten is.


Kecskeméten arra panaszkodnak, hogy nem adnak elég fényt az új LED-lámpák, és túl későn kapcsolják fel este a közvilágítást a városban. A helyiek szerint a rossz látási viszonyok balesetveszélyesek.

A baon.hu beszámolója szerint a városban az egykor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. korszerűsítette a közvilágítást.

Akárcsak Dunaújvárosban, ahol szintén sok a panasz az új közvilágításra. Itt az önkormányzat 2014 decemberében írt ki közbeszerzési eljárást a város közvilágításának korszerűsítésére. A 238 millió forintos megbízást egy budapesti cég nyerte, amelynek fő tevékenysége a mai napig piac- és közvélemény-kutatás. A közvilágításhoz kapcsolódó tevékenységeket a közbeszerzés kiírása előtt alig három hónappal vették fel, de már azután, hogy az önkormányzat megkapta az uniós támogatást a korszerűsítéshez. A társaságról és vezetőjéről az Index írt.

Az Elios Innovatív Zrt. úgy reagált, hogy a cég a szerződésének megfelelően minden általa kivitelezett projektben – így Kecskeméten is - hivatalos fényméréseket végzett, mely helyszínek a kritikus csomópontok sokaságának megfelelően lettek kijelölve. A hivatalos mérésekből kiderül,hogy a közvilágítás szintje az Elios Innovatív Zrt. által kivitelezett projekteken mind az úttesten , mind a járdákon a szabványnak és előírásoknak megfelelő , a helyszínek több mint harmadában a szabvány szintjét jelentősen meghaladó. A cég közleményében figyelmeztet arra is, hogy a projekt átadása óta eltelt 1,5 évben műszaki problémákkal kapcsolatos bejelentéseket nem kaptak , a projekt átadása után ennyi idővel a közgyűlésen elhangzottak véleményük szerint a politikai hangulatkeltés kategóriájába tartoznak.