Kecskebűvölők támasztják fel Jézust

-

Mérnökök reptetnének betonkeverőt, egy diák bográcsozna Jézussal. A fiktív Facebook-események létrehozói szórakoznak, nem akarnak átverni.


Több száz fiktív esemény jelent meg az elmúlt néhány hétben a Facebookon. A létrehozók szórakoztatni akarnak, és nem átverni, de az időpont és egy valós helyszín megadásával megtéveszthetnek.

Persze, ezeket a programokat többnyire nem tartják meg, de nem is ez a lényeg. Az események létrehozóinak elég, ha ők és közösségük szórakozik. Akad olyan is, aki a népszerűségén felbuzdulva fontolgatni kezdte, hogy ott lesz a megadott helyszínen és időpontban, például Jézus feltámasztásakor – derült ki a VS.hu üzenetváltásaiból.

Emberek meghívják a barátaikat, kitrollkodják magukat, nevetnek, és ennyi” – írta az egyik esemény létrehozója. A résztvevők úgy tesznek, mintha komolyan vennék a programot: elcsevegnek róla, videókat, cikkeket osztanak meg, trollkodnak. Például azzal csinálnak műbalhét, hogy miért ver át mindenkit az esemény létrehozója, otthon sír a gyerek, hogy elmarad a program.


Csak a baráti körömben akartam érdeklődést kelteni, mert láttam a rengeteg vicces és ostoba eseményt, aztán rendkívül gyorsan terjedt a poszt, erre egyáltalán nem számítottam

– írta egy népszerű eseményt létrehozó diák.

Barát hív barátot, aztán csinálnak egy saját eseményt, ezért van most több száz fiktív ilyen a Facebookon.


Az érdeklődés ellenére elmarad

Nem tartja meg Gólyakelepeléshang-utánzó tanfolyamát, pedig 1700-an jelezték, hogy eljönnének rá. Poénból hozta létre az eseményt, nincs semmi szervezés mögötte – írta az ötletgazda, aki elképzelhetőnek tartja, hogy el fog menni valaki a megadott időpontra, de az biztos, hogy ő nem lesz ott a Margitszigeten.


A gólya kelepelését is lehet tanítani


A Dj. Ambulance néven futó, betonkeverőt reptető ifjú mérnök gondolt már arra, hogy elég meredek lenne kimenni az adott időpontban a Margitszigetre, és megnézni, hogy van-e olyan ember, aki tényleg komolyan vette az eseményt. Ezért ki fogja írni, hogy a több mint háromezer érdeklődő miatt a program elmarad.Sokan vették a poént, hogy el fogják reptetni


Annál van a hiba, aki eddig komolyan vette

– mentegetőzik.


Finoman szelídítve

Közel tízezren jelölték be, hogy ott lesznek a Spirituális kecskeszelídítés polinéz sámándobbal intenzív kurzuson a valós helyszínként megjelölt móri Kecske-hegyen. Helyesebben ilyen sokan vették a poént, amelyről maguk a létrehozók azt állítják, hogy nem vicc – ők ott lesznek.

A kecskeszelídítőknek eddig csak otthoni próbálkozásaik voltak, de alig várják, hogy átadhassák tudásukat. Hisznek a tiszta lélek és a szeretet végtelen kozmikus erejében, de nem kötelezték el magukat semmilyen szellemi kör vagy vallás mellett – írta az állítása szerint bútorüzlet-tulajdonos szervező.


kecske

A szeretet energiájával hangolják össze a kecskét az emberrel


Biztosak abban, hogy a kecske nem szelíd, ezért olyan sok az érdeklődő. Az állat úgy válik a spiritualitás tárgyává, hogy ételmegvonás és szankciók helyett a szeretet energiájával hangolják össze a felek biorezgéseit, mert így sokkal mélyebb bizalmi kötelék alakul ki – írták, abban reménykedve, hogy válaszukból kiderül: nem kamu eseményről van szó.


Jézussal bográcsozó gimnazisták

„Poénból hoztuk létre ezt az eseményt, de annyi érdeklődőt generált, ezért még nem tudjuk, hogyan, de szeretnénk a megadott helyszínen és időpontban, az iskolánk évnyitóján megtartani a programot” – írta a Jézus feltámasztása, majd együtt bográcsozás létrehozója, egy 16 éves diák.

Többen hozták létre az eseményt, és a részletekben egyelőre teljesen bizonytalanok. Tetézi ezt, hogy egy budapesti egyházi iskolában tanulnak, ezért hangsúlyozták, hogy az intézménynek semmi köze nincs terveikhez. Most azon törik a fejüket, hogyan lephetnék meg azokat, akik ellátogatnak a gimnázium évnyitójára.


Meg akarjuk mutatni, hogy nem
minden poénos esemény teljesen kamu.
Pont ez lehetne a vicc az egészben, hogy
megtörténik valamilyen formában.

Arra gondoltak, hogy kiraknak egy Jézus-szobrot, mellé egy bográcsot, de ez csak egy első ötlet – írta a gimnazista. Tudja, hogy társaival vallásukban sérthetnek meg erre érzékeny embereket, de nem ez a céljuk.


Esemény előtti etikett

Lévai Richárd közösségimédia-specialista szerint fontos volna az a szándék, hogy ne verjenek át senkit, vagyis jogos elvárás, hogy gyanút ébresszenek. Túlozzák el a szöveget, erősítsenek rá arra, hogy viccről van szó, ezért nem célszerű valódi helyszínt megjelölni, ha nem tartják meg a programot, és nem céljuk, hogy odamenjen valaki. Kivéve persze, ha a kiíróknak valamilyen médiahackszerű jelenség a célja, vagyis az, hogy megvicceljék a gyanútlan jelentkezőket – mondta Lévai Richárd.