Kattintson, és kiderül, depressziós-e!

Fotó: Getty Images/iStockphoto / stokkete / Getty Images/iStockphoto / stokkete

-

Mindössze kilenc kérdésből kiderítheti, hogy szüksége van-e segítségre. Hamarosan az önsegítés első lépései is elérhetők online.


A most induló ifightdepression.com/hu (harcolok a depresszió ellen) című oldal nyolc nyelven (magyarul, angolul, spanyolul, katalánul, bolgárul, észtül, portugálul és franciául) elérhető. A honlapon nem csak azt lehet megnézni, hogy depressziósak vagyunk-e, hanem hogy miképp kérjünk segítséget, ha kiderült, hogy igen. Az újdonság azonban mégis az, hogy az oldal az enyhe vagy középsúlyos depressziós pácienseket szeretné támogatni egy internetalapú, szakember által irányított önsegítő eszközzel, amely júliustól lesz elérhető. A honlapot az uniós keretekben működő predi-nu.eu fejlesztette ki az Európai Unió finanszírozásával, azzal a céllal, hogy a mentális egészséget fejlessze, illetve a depressziót és az öngyilkosságot megelőzze. Magyar részről a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete vett részt a projekt kidolgozásában, először még Kopp Mária vezetésével. A professzor két évvel ezelőtti halála óta intézetvezető utódja, Túry Ferenc Magyarország képviselője a tudományos konzorciumban.


Öngyilkosságok a világ országaiban (szám/százezer fő)


Az ifightdepression.com/hu valójában több mint egy depresszióról szóló honlap, egyben egy önsegítő eszköz is, melynek két változata érhető el:  egy a 25 év feletti felnőttek, egy pedig a 15 és 24 év közötti fiatalok számára. A honlapon olyan sürgősség esetén elérhető tanácsokat találhatunk, melyeket heti rendszerességgel lehet alkalmazni, és olyan területeket fednek le, mint például a negatív gondolatok felismerése, azok átértékelése, az alvás vagy éppen az örömteli tevékenységek megtervezése és megvalósítása. Ezek mellett minden fejezetben az elvégzendő feladatok mellett munkafüzetet is találhatunk, a könnyebb megjegyezhetőség és a motiváció fenntartása céljából.