Kattintásnyira van az egységes elektronikus egészségügy rendszer

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

E-beutaló és e-recept írására, valamint távkonzíliumra is alkalmas lesz az új szisztéma.


Élesítésre kész az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, vagyis az EESZT – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Az e-egészségügy egységes kommunikációs platformja képes összekapcsolni a már most is működő kórházi rendszereket, valamint a háziorvosi és patikarendszereket.

Azt ígérik, központi támogató szolgáltatást nyújt majd az egészségügyi ellátás menetében az EESZT: az ágazati azonosítás és jogosultságkezelés, a közhiteles és közcélú adatok megosztása és a központi üzenetkezelés, valamint szakági szolgáltatások, mint a jelentéskezelés és a törzspublikáció is lehetséges lesz a segítségével.

Ezenfelül elérhetők lesznek a rendszerben az egészségügyi ágazat igényeit kiszolgáló fontos szolgáltatások is. Ilyen az e-beutaló, amely lehetővé teszi a beteget fogadó intézmény kiválasztását is, illetve az e-recept, amely hasznos új funkciókkal egészíti ki a gyógyszerfelírás és -kiadás folyamatát. A digitális képtovábbítás és a távkonzílium is megvalósulhat, valamint az eseménykatalógus és az ellátásokhoz kapcsolódó adatok egységes tárolása, illetve az e-profil, amely olyan létfontosságú adatokat szolgáltat, amelyek adott esetben életmentő információk lesznek a sürgősségi ellátásban dolgozók számára. Az ellátottak a digitális önrendelkezés útján élhetnek az adatvédelem körében meghatározott jogaikkal, és megszabhatják, ki férhet hozzá az adataikhoz.

Az EESZT készen áll a jövőre induló pilot üzemmódra, az egészségügyi szolgáltatók által használt kórházi információs, háziorvosi és patikarendszerek fejlesztői megismerhették azokat a műszaki paramétereket és technikai feltételeket, melyekkel az EESZT-hez csatlakozni képes rendszereket tudnak létrehozni. Így az egészségügyi dolgozók az általuk már megszokott rendszer használatával tudják az EESZT biztosította szolgáltatásokat igénybe venni.