Katonát, bírót és kormányzót öltek meg álarcos fegyveresek Jemenben

Fotó: AFP / STR

-

Megölték vasárnap reggel Jemen második legnagyobb városa, Áden térségének a kormányzóját – jelentették helyi források. Egy nappal korábban egy hírszerző ezredes és egy bíró is életét vesztette.


Jaafar Saad tábornok és hat testőre életét akkor oltották ki a merénylők, amikor a kormányzó autókonvojával a hivatalába tartott. Egybehangzó beszámolók szerint öngyilkos merénylő gépkocsival hajtott a konvojba. Korábbi jelentések még arról szóltak, hogy autóba rejtett pokolgép robbant, más beszámolók szerint rakétagránáttal végrehajtott támadás történt. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a merényletet.

A jemeni kormányerők – a szaudi vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával – ez év elején elején kiűzték a síita huszi lázadókat Ádenből. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya azóta az ország belharcai okozta káoszt kihasználva kiterjesztette befolyását Jemen déli és keleti térségében, és jelenléte Ádenben is egyre inkább megmutatkozik.

Szombaton álarcot viselő motorkerékpáros fegyveresek több támadást hajtottak végre Ádenben járművek ellen. Meggyilkoltak egy katonai hírszerző ezredest, egy bírót, aki al-Kaida-tagok elítélésével vált ismertté, valamint három további embert.