Katonákkal járőrözhetnek a brit rendőrök a merénylet után

Fotó: MTI/EPA / NIGEL RODDIS

-

Az elhárítás szerint arra lehet számítani, hogy újabb támadást kísérelnek meg.


A legmagasabb, kritikus szintre emelték a terrorellenes készültségi szintet Nagy-Britanniában – mondta Theresa May a kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezlete után. Az elhárítás szerint nem lehet kizárni, hogy az előző esti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet – mondta a miniszterelnök.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a járőröző rendőröket katonai alakulatokkal egészítsék ki. Nagy-Britanniában eddig a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat volt érvényben. Ez súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel terrortámadási kísérletre lehet számítani.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszer legmagasabb akkor lehet elrendelni, ha az elhárítás szerint küszöbönálló merénylet veszélye fenyeget.

May a bejelentéskor hangsúlyozottan feltételes módot használt, és azt mondta: a biztonsági szolgálatok a manchesteri merénylet vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy "ez idő szerint" indokolt a készültségi fokozat emelése, mivel megítélésük szerint egy újabb támadás nem csupán valószínű, de lehetséges, hogy hamarosan bekövetkezik.

Azután, hogy a belső elhárítás, az MI5 kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ, a JTAC döntött a riasztási szint emeléséről, a Scotland Yard már kérte is Sir Michael Fallon védelmi minisztert, hogy katonai alakulatokkal egészítse ki a rendőri járőröket. Fallon a kérést jóváhagyta, és az ilyen helyzetekre kidolgozott intézkedési terv életbe lépett.

May szerint a cél nem a lakosság "felesleges ijesztgetése", a döntés "arányos és ésszerű válaszlépés" a manchesteri merényletre.

Hétfő éjjel a 22 éves Salman Abedi öngyilkos merényletet hajtott végre a 21 ezer férőhelyes Manchester Arenában, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje után. A líbiai szülőktől Manchesterben született Abedi a koncertről távozó tömegben robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

A merényletben 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. Az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított halálos áldozat egy nyolcéves kislány.

A brit riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve, és több mint hétszázat megsebesítve.

A legmagasabb, kritikus készültségi fokozatot azóta kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe.

Először egy terrorcsoport Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító repülőgépeket akart felrobbantani az Atlanti-óceán felett. A hét járaton összesen több mint 1500-an utaztak. A csoport hidrogén-peroxidot akart a gépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban, és ezekből a felszállás után készítettek volna pokolgépet.

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek utasterébe felvinni.

A kritikus riasztási szintet egy évvel később is életbe léptették, miután csak nagy szerencsével sikerült meghiúsítani egy újabb készülő merényletsorozatot. A kitervelői a londoni belváros több helyszínén, illetve Glasgow repülőterén akartak autóba rejtett pokolgépeket felrobbantani.