Katonákkal akarják megfékezni a menekülteket Franciaországban

-

Az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais régió elnöke kért katonai segítséget, miután a bevándorlók hétvégén lezárták a calais-i kikötőhöz vezető utat és megrohamoztak egy kompot.


„Csak a hadsereg képes biztonságot teremteni újra Calais-ban. Nem akarunk tragédiát, de pontosan afelé haladunk, ha nem történik határozottabb fellépés” – mondta Xavier Bertrand, és calais-i látogatására hívta meg Francois Hollande elnököt, hogy ő a saját szemével láthassa a helyzetet.

Bertrand szerint részben a britek a felelősek a kialakult helyzetért, mert szerinte a migránsok tudják, hogy Angliában papírok nélkül is dolgozhatnak. „Amíg London nem változtat a szabályozáson, nem szűnnek meg a gondjaink” – mondta.

Calais-ban békés tüntetés zajlott szombaton. Körülbelül 2 ezer menekült és a velük szimpatizálók vonultak végig az utcákon, de később a tüntetők közül 350-en lezárták a kikötőhöz vezető utat. Mintegy 50 embernek sikerült feljutnia a Spirit of Britain nevű kompra, remélve, hogy eljuthatnak Nagy-Britanniába.

Az incidens miatt a kikötőt ideiglenesen lezárták, a rendőrségnek 3 órába telt, mire úrrá tudott lenni a helyzeten.