Katonák helyett kórházzal szállna be az Iszlám Állam ellen egy MSZP-s

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista elnöke szerint Magyarország még nem kapott komoly felkérést, a részvételt is az alapján kell mérlegelni.


Tisztázni kell, hogy az Iszlám Állam elleni harcban van-e hivatalos ENSZ- vagy NATO-felkérés, ennek hiányában Molnár Zsolt véleménye szerint katonák küldése helyett logisztikai támogatást kellene adni a küzdelemben – mondta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. Szerinte ilyen lehet egy katonai kórház működtetése vagy akár meteorológiai állomás létrehozása.

Molnár szerint minél aktívabb a részvétel, az ország terrorfenyegetettsége annál jobban nő. Ilyen szintű változásra azonban szerinte a magyar társadalom nincs felkészülve. Az MSZP egyelőre nem döntött a kérdésben, bár szerinte más ellenzéki politikusokkal meglehet a kétharmados felhatalmazás.

Az Iszlám Állam elleni szerepvállalásról jövő héten tárgyal a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság együttes ülésen.

Az Országgyűlés április közepén dönthet arról, hogy hozzájárul-e a magyar katonák részvételéhez az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban. A döntéshez kétharmad kell, a Fidesz és a KDNP az Együtt jelentkezését nem fogadta el a kétharmad biztosításához. Ennyit a kormánypárt még nem piszmogott egy üggyel. A Jobbik és az LMP már nemet mondott.


Simicska és a brókerbotrány

Simicska Lajos vasárnapi kijelentései miatt (miszerint „Orbánnak jelentenie kellett rólam”, valamint sok irat Oroszországba került) magát Simicskát nem hallgatná meg a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, egészen addig, amíg dokumentumok vagy más bizonyítékok nem támasztják alá állításait.

Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy Magyarország vagy annak miniszterelnöke elveszthette-e szuverenitását. Ezért tartja indokoltnak a miniszterelnök meghallgatását.

A brókerbotrányban a bizottság elnöke az Alkotmányvédelmi Hivatal eljárását és szerepét vizsgálná. Fontosnak tartja, hogy kiderüljön, hogy a Hivatal milyen megelőző intézkedéseket tett az ügyben.