Több tucatnyi katona halt meg egy egyiptomi terrortámadásban

-

A Sínai-félszigeten legalább 60 katona meghalt egy dzsihadista támadást követően.


Több mint 70 terrorista támadott meg szerdán öt ellenőrzőpontot az egyiptomi Sejk-Zuveid közelében – közölte az ország hadserege. Hozzátette, 23 támadó meghalt, valamint három olyan pickupot is megsemmisítettek, amely légvédelmi ágyúkkal volt felfegyverkezve.


Az első jelentések szerint talán hatvan egyiptomi katona is életét vesztette, de ezt nem tudták független forrásból megerősíteni.

Mindez két nappal azután történt, hogy a fővárosban, Kairóban a főügyész ellen követtek el merényletet. Az áldozatok temetésén az egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi megígérte, olyan jogi reformot hoznak, hogy gyorsabban végre lehessen hajtani azoknak a halálos ítéletét, akiket terrorista cselekményért ítéltek el.

Az utóbbi két évben 600 egyiptomi rendőr és katona halt meg dzsihadista militánsok által elkövetett támadások során a Sínai-félszigeten.

Szakértők szerint a főügyész konvojának felrobbantása egy olyan csoporthoz köthető, ami hűségesküt tett az Iszlám Államnak novemberben. Ekkor változtatták meg a nevüket „Ansar Beit al-Maqdis”-ról (Jeruzsálem Bajnoka), Sínai Tartományra.