Katonák és rendőrök építhetik meg a kerítést a határon

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Legalábbis így értesült a Napi Gazdaság. Az alapanyagokat így is a piacon kell megvenni.


A lap szombati számában azt írta, nem piaci alapon, vagyis nem magántársaságok bevonásával valósítja meg a kormány a szerb határzárhoz tervezett négy méter magas kerítés megépítését, hanem állami forrásból, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével.

A honvédségnek és a rendőrségnek is van olyan csoportja, amelynek - a külön tervekben meghatározottak szerint - alapfeladata lehet a válságkezeléssel kapcsolatos munkákban való részvétel.

A Magyar Honvédségnél ilyen alakulat a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. A szentesi katonák felkészültek terepszakaszok lezárására, ellenőrző-áteresztő pontok létesítésére, objektumok védelmi feltételeinek javítására és a menekültek kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtásában való részvételre.

A munka elvégzése rendőrségi részről alapvetően az ORFK Rendészeti Főigazgatósága alárendeltségében működő határrendészeti főosztály feladata lehet. Az ORFK-n nemzeti koordinációs központ is működik, amely napi 24 órában biztosítja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos koordinációs tevékenységet - írta a Napi Gazdaság.

A Belügyminisztérium tegnap tette közzé a menekültügyi eljárásról szóló új törvénymódosítási javaslatának tervezetét, amelynek előzetes véleményezésére mindössze pár órát adott, erről itt írtunk.


Magyarországra érkezett a legtöbb menekült 2015 első öt hónapjában. A grafikán a különböző útvonalakon érkezők összesített száma alatt látható, melyik három államból jöttek a legtöbben. Magyarországra Koszovóból az év elején jöttek nagyon sokan, az utóbbi hónapokban onnan már alig érkeznek.