Katonai tárgyalásokat kezd a két Korea

Fotó: AFP / RUBY TAM

-

Phenjan a nukleáris fegyverekről nem akar tárgyalni, mert azok kizárólag az USA ellen irányulnak.


Észak- és Dél-Korea megállapodtak, hogy katonai tárgyalásokat kezdenek a közötti feszültségek csökkentéséről. Szöul és Phenjan a katonai forródrót helyreállításáról is megállapodtak. Phenjan azt állítja, már elvégezték a két hadsereg közötti közvetlen kommunikációs kapcsolathoz szükséges munkákat, s a kapcsolat szerdától üzemel majd teljes mértékben. A kapcsolat 2013-ban szakadt meg észak-koreai kezdeményezésre.

Phenjan azt is közölte, hogy Szöullal nem fognak tárgyalni a nukleáris fegyverkezésről, mert az kizárólag az USA ellen irányul. "Minden fegyverünk, beleértve az atombombákat, a hidrogénbombákat és a ballisztikus rakétákat, kizárólag az Egyesült Államok ellen, nem pedig testvéreink vagy Kína, vagy Oroszország ellen irányul" – mondta Ri Szon Gvon észak-koreai főtárgyaló.

Csun He Szung dél-koreai országegyesítési miniszterhelyettes szerint Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket és újságírókat küld Dél-Koreába, a phjongcshangi téli olimpiára. Dél-Korea kezdeményezte, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén. Erre Észak-Korea állítólag kedvezően reagált.

Szöul azt is javasolta, hogy a koreai újév, február 16-a körül szervezzenek egy találkozót a koreai háborúban elszakított családoknak. Az ajánlatra Észak-Korea nem adott egyértelmű választ.

A dél-koreai kormány korábban bejelentette, hogy kész felfüggeszteni egyes szankciókat is azért, hogy az észak-koreaiak részt vehessenek a téli olimpián. Ro Kju Dök külügyi szóvivő azt mondta: Szöul azt is fontolóra veheti, hogy előzetes lépéseket tegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsával és egyéb érintett országokkal azért, hogy segítsen az észak-koreaiak beutazásában.

Dél-Korea azután javasolta a tárgyalásokat, hogy Kim Dzsong Un újévi köszöntőjében azt mondta: kész párbeszédet kezdeni Szöullal. Az észak-koreai vezető a múlt szerdán utasítást adott arra, hogy állítsák helyre a két Korea közötti kommunikációs forródrótot.

A két Korea öt-ötfős küldöttsége kedden kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszüneti egyezmény által kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson. Ennek a városnak a dél-koreai oldalán található a Béke Háza, a mostani tárgyalások helyszíne.

A Szöul hagyományos szövetségesének számító USA eleinte hűvösen fogadta, Donald Trump pedig később "jó dolognak" nevezte a tárgyalásokkal. "Majd bekapcsolódunk a megfelelő időben" – mondta az elnök. Az észak-koreai rezsim legfőbb szövetségesének számító Kína külügyminisztere, Vang Ji üdvözölte a tárgyalásokat és azok "mindennemű kedvező fejleményét". Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a Kreml üdvözli a közvetlen párbeszédet, és azt a Koreai-félsziget feszültségmentesítéséhez vezető egyetlen lehetséges útnak nevezte.