Katonai raktárakra zuhant egy orosz teherszállító Irkutszknál

Fotó: AFP/Russiais Emergencies Ministry / István Hajdu

Katonai támaszpontra zuhant egy An-12-es teherszállító repülőgép, fedélzetén kilencfős legénységgel a szibériai Irkutszk közelében csütörtökön.


A gépen tartózkodó hatfős legénység és a három kísérő életét vesztette - közölte a regionális rendvédelmi erők egyik illetékese. A gép csak kisebb károsodást szenvedett. A teherszállító Novoszibirszkből tartott az Irkutszk melletti katonai repülőtérre. Leszállás közben a leszállópályától 10 kilométerre két raktárépületnek ütközött, majd lezuhant. Úgy tudni, a támaszponton lévők közül senki sem halt meg. A novoszibirszki repülőtér egyik illetékese elmondta, hogy az An-12-es gép repülőgép-alkatrészeket szállított az irkutszki repülőgépgyár számára. A baleset oka egyelőre ismeretlen.


Az ötvenes évek óta repülnek

Az An-12 az Antonov tervezőiroda által kifejlesztett, négy légcsavaros, gázturbinás katonai teherszállító repülőgép. Első típusait még az 1950-es években építették. Az első An-12 1957-ben szállt fel, eredetileg légideszant csapatok szállítására használták. Legfeljebb 60 ember vagy 20 tonna teher szállítására alkalmas. 1957 és 1972 között több mint 1200 különböző változatú An-12 készült, többségében a volt Szovjetunió utódállamai használják. Több polgári légitársaság is üzemelteti. Egy hasonló típusú gép 2011 augusztusában zuhant le tizenegy emberrel a fedélzetén az orosz Távol-Keleten.

Novemberben Kazanyban történt légikatasztrófa

Bő egy hónappal ezelőtt a tatárföldi Kazanyban történt repülőgép-szerencsétlenség. A Moszkvából Kazanyba tartó Boeing-737-es gép leszállás közben zuhant le. A fedélzeten 44 utas és 6 főnyi személyzet volt, senki sem élte túl a balesetet. A járaton utazott a tatár elnök fia és a helyi biztonsági szolgálat vezetője. A gép becsapódása után robbanás is történt.