Katonai puccs Mianmarban, eltávolították a pártelnököt

Fotó: AFP / Soe Than WIN

-

Katonák és rendőrök vették körbe szerda este a kormánypárt székházát Mianmarban, nem engedték távozni az épületegyüttesben tartózkodó párttagokat sem - közölték a házban rekedtek a Reuters brit hírügynökséggel. Azóta megerősítették, hogy lemondatták az USDP párt elnökét.


Szerda este 10 óra körül (közép-európai idő szerint késő délután) a biztonsági erők több járműve érkezett a Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP) székházához Najpjidóban, és a fegyveresek senkinek nem engedték elhagyni az épületet.

A Reuters forrásai azt is jelezték, hogy a hadsereg támogatását élvező mianmari kormány meghatározó tagjai, Thein Szein államfő és Sve Mann pártelnök között a közelmúltban feszültség keletkezett a november 8-ra tervezett általános választások jelöltjeinek kiválasztásával kapcsolatban. A kormány egyelőre nem kommentálta a történteket.

A New York Times híre szerint a puccsot a sereg konzervatív vezetői kezdeményezték, akik elmozdították tisztségéből az USDP elnökét, Tura Sve Mannt.

Az USDP-t a volt katonai junta által létrehozott társadalmi mozgalomból alakították, a párt döntően a hadsereg volt tisztjeit tömöríti. Korábban Thein Szein és Sve Mann egyaránt jelezték, hogy elfogadnák az államfői posztot a novemberre kiírt választásokat követően. Thein Szein azonban júliusban úgy döntött, hogy egészségi állapota miatt nem indul a választásokon, ez pedig azt jelenti, hogy nem töltheti be másodjára az államfői tisztséget.

A hadseregnek, amely 49 éven át a kezében tartotta a dél-ázsiai ország vezetését, gyakorlatilag vétójoga van a politikai berendezkedés minden változtatása felett, és az utóbbi időben is ellenállt azoknak az alkotmánymódosítási kezdeményezéseknek, amelyek lazítottak volna az állam feletti ellenőrzésén.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí ellenzéki vezető, akinek Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű pártja a kormánypárt fő riválisa lesz a novemberi választásokon, nemrég újra felszólította a hadsereget, hogy vonuljon ki a politikából. Az NLD vezetésében mindazonáltal szintén nézeteltérések vannak a képviselőjelöltek kiválasztása körül - írta a brit hírügynökség. Az NYT értesülései szerint Sve Mann eltávolításának az okai közé tartozott, hogy a pártelnök az utóbbi hónapokban informálisan szorosabbra vonta a kapcsolatot Aung Szan Szú Kjí pártjával, ez pedig nem tetszett a katonai vezetők konzervatív szárnyának.