Katonai beavatkozás jöhet a Közép-afrikai Köztársaságban

-

A Közép-afrikai Köztársaságban véres harcok folynak a az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok közt. A halottak száma meghaladja a százat.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön egyhangúlag jóváhagyta a Közép-afrikai Köztársaságban történő katonai beavatkozást. A vallási erőszak által sújtott országban Franciaország és az Afrikai Unió léphet majd fel a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében.


Franciaország jelenleg 650 katonát állomásoztat az országban, a BT-határozat felhatalmazásával pedig további ezer fővel fogja támogatni az afrikai válságkezelő missziót. A Közép-afrikai Köztársaság fővárosában véres összecsapások törtek ki az országot vezető muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok között.

Franciaország csütörtök délelőtt már Banguiba küldött 250 katonát – nyugati diplomaták ugyanis figyelmeztettek, népirtással fenyeget az államban elharapózó erőszak. A halottak száma meghaladja már a százat. Holttestek hevernek Bangui egyik mecsetében és a környéken, illetve az egyik kórházban a csütörtök reggeli lövöldözéseket követően.

Az országban jelenleg a közép-afrikai országok gazdasági közösségének (ECCAS) 2500 fős békefenntartó különítménye próbál rendet tenni, kevés sikerrel. A BT-határozat szerint a misszió irányítását az Afrikai Unió veszi át, ekként növelve a katonák számát és fegyverhasználati felhatalmazását.


Mi történt korábban a Közép-afrikai Köztársaságban?

2013 márciusában a Séléka szövetség több ezer fegyverese szállta meg Banguit, és eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt. Azóta a szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja az országot, az elnöki tisztséget pedig Michel Djotodia vette át. Ő viszont nem tudta hatástalanítani a Séléka tagjait, akik gyilkolnak, erőszakolnak Banguiban, továbbá árvaházakat és segélyszervezeteket rabolnak ki.


A felháborodás akkora volt, hogy vidéken néhány hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat alakítottak. Ők vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, viszont számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen. A folyamatos erőszak miatt legalább négyszázezren váltak földönfutóvá az országban.

Franciaország és az Afrikai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával csapatokat küldött az országba a rend helyreállítására.