Katartól kért pénzt Szijjártó az új orosz gázvezeték továbbépítéséhez

Fotó: MTI/MTVA / KKM / Burger Zsolt

-

A külügyminiszter a katari gazdasági és kereskedelmi miniszter találkozott, ahol felvetette, Katar is segíthetne finanszírozni a Török Áramlat megépítését.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország és Katar közötti gazdasági együttműködésről tanácskozott Mohamed ász-Száni katari gazdasági és kereskedelmi miniszterrel.

A világon Katarban a legnagyobb a GDP egy főre jutó mértéke és a monarchia rendelkezik a világ harmadik legnagyobb földgázvagyonával, Magyarország ezért érdekelt a kétoldalú befektetési és energetikai együttműködés fejlesztésében – írta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A találkozón Szijjártó Péter elmondta: az energiabiztonság jelenleg a legégetőbb kérdés Közép-Európában, ezért Magyarország keresi a diverzifikáció minden lehetőségét. Ha a tervezés alatt álló LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz terminál) megépül Horvátországban, akkor a világ első számú LNG-exportőreként Katar a közép-európai gázellátás fontos szereplőjévé válhat - mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter felvetette Katar szerepvállalásának lehetőségét a Törökországból Közép-Európába irányuló gázvezeték megépítésének finanszírozásában.

A miniszterek egyeztettek a magyar élőállat, zöldség és gabona Katarba történő exportjának növeléséről is.