Katar mellett Törökországot is a terroristák támogatásával vádolják

Fotó: Europress/AFP/Philippe Desmazes / Europress/AFP/Philippe Desmazes

-

A tobruki parlament szerint a dzsihádisták visszaszorulóban vannak.


Katar, Szudán és Törökország terroristákat támogat Líbiában – mondta az ország keleti felét ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereg szóvivője. Ahmed al-Mismari szerint "a terroristák támogatásával Katar emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Líbiában".

A tobruki parlament fegyveres erőinek szóvivője szerint dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a három ország logisztikai szolgáltatásokkal támogatott terroristákat, és az iratokat a nemzetközi közösség rendelkezésére bocsátja.

„Mindössze azt kérjük a nemzetközi közösségtől, hogy oldja fel a líbiai hadsereggel szemben elrendelt fegyverembargót a terrorizmus elleni küzdelemhez” – mondta Mismari. A Líbiai Nemzeti Hadsereg ellenlábasai – az Iszlám Állam, az al-Kaida, a Muzulmán Testvériség és a különböző fegyveres bandák – tevékenysége ellenére sikereket ért el, és kiterjedt területeket vont ellenőrzése alá.

„Egy hét leforgása alatt három légi támaszpontot foglaltunk el Líbia középső részén” – mondta Mismari. Bengáziból sikerült teljesen kifüstölni az Iszlám Államot.

A dzsihadisták ereje hanyatlóban van, de bandák uralják a főváros, Tripoli részeit. Mismari szerint a Nemzeti Hadsereg egyelőre nem terjed ki Szirtre, a Tripoli és Miszráta közötti térségre.

Az ország nyugati részét a nemzetközileg elismert – nemzeti egységkormánynak nevezett – kabinet irányítja, de nem tudta kiterjeszteni hatalmát Tripolin kívülre. A Líbia keleti részét uraló tobruki parlament meghatározó alakja Halifa Haftár tábornok.