Katalónia: kiegyenlített erőviszonyok

Fotó: MTI/EPA/EFE / ROBIN TOWNSEND

-

Magas részvételi arány várható, kérdés, hogy a függetlenségpártiak kormány alakíthatnak-e.


A katalán függetlenségi törekvések sorsát is befolyásolhatja a csütörtöki, előre hozott választások eredménye. A 7,5 millió lakosú Katalóniában több mint 5,5 millió választópolgár dönthet az új parlamentről. Több mint 39 ezren kérvényezték, hogy külföldről szavazhassanak.

Reggel 9 órakor 947 katalán településen nyitnak ki a szavazóhelyiségek, és 20 óráig lehet voksolni. A jogszabályok a munkavállalóknak négyórás fizetett távollétet biztosítanak munkahelyükről, hogy le tudják adni szavazatukat. Ez is hozzájárul a várhatóan igen magas, akár 80-82 százalékos részvételi arányhoz.

A felmérések szerint a katalán függetlenséget támogató, illetve az azt ellenző pártok tábora közel azonos, 43-45 százalék közötti támogatottsággal bír. A függetlenségi blokk némileg erősebbnek tűnik, ám ahhoz nem eléggé, hogy megszerezzék a kormányalakításhoz szükséges többséget.

Azt sem kizárható, hogy a választások után nem tud új kormány alakulni Katalóniában, és rövid időn belül ismét választásokat kell tartani. Meglepetésre is van esély, ugyanis december elején még több mint 25 százalék volt a bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya.