Katalónia: az EU álláspontja változatlan

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

Az Európai Unió álláspontján nem változtat a katalán parlamenti választások eredménye - közölte péntek hajnalban az Európai Bizottság szóvivője.


A csütörtökön megtartott választáson az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű egységpárti, liberális párt győzött, ennek ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget.

"Álláspontunk Katalóniáról jól ismert, és mindenféle szinten többször ismertettük. Nem változtatunk rajta. Regionális választásokról egyébként sem mondunk véleményt" - jelentette ki Alexandre Winterstein szóvivő az AFP hírügynökség kérdésére.

Az EU a katalán válságban kezdettől fogva elutasította, hogy elismerje az egyoldalúan kikiáltott katalán parlament függetlenségét, mert spanyol belügynek tekinti a kérdést. Az unió hagyományosan nem fűz megjegyzést tagországainak belpolitikai konfliktusaihoz. Az EU ezenkívül úgy ítéli meg, hogy az október 1-jei katalán függetlenségi népszavazás ellentétes a spanyol alkotmánnyal, és arra kért minden érintett spanyolországi felet, hogy ne konfrontálódjon, hanem párbeszéd keretében oldja meg a problémát.