Katalán választás: Madridról szól a voksolás

Fotó: ANADOLU AGENCY / BURAK AKBULUT

-

A szavazóknak a december 21-ei katalán előrehozott választásokon a Mariano Rajoy vezette madridi kormány - az autonóm régió függetlenségi törekvésének gátat szabó - beavatkozását kell jóváhagyniuk vagy elutasítaniuk - jelentette ki Charles Puigdemont volt katalán elnök szombati sajtókonferenciáján Oostkampban.


A Belgiumba menekült Carles Puigdemont korábbi miniszterei és 90 politikai híve jelenlétében bejelentette indulását a választásokon. "Ez az a választási lista, amelyről Rajoy nem akarja, hogy nyerjen" - tette hozzá.

A volt katalán elnököt és kormányának 13 tagját (köztük a Belgiumban tartózkodó 4 kabinettagot) Spanyolországban egyenként akár 30 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik zendülés miatt. A 9 politikust, akik Spanyolországban maradtak, előzetes letartóztatásba helyezték.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen a résztvevőknek, a választásra jogosultak 42,3 százalékának mintegy 90 százaléka szavazott az elszakadásra Spanyolországtól. Madrid a szavazást alkotmányellenesnek minősítette.

A katalán parlament október 27-én kiáltotta ki a függetlenséget, Mariano Rajoy spanyol kormányfő még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki.