Katalán elnökhelyettes: nincs más lehetőség, csak az elszakadás

Fotó: MTI/AP / Felipe Dana

-

Junqueras szerint Madrid nem hagyott más választást.


A spanyol kormány nem hagyott más választást a katalánoknak, csakis a függetlenség kikiáltását – mondta a katalán elnökhelyettes. Oriol Junqueras jelezte, hogy kizárólag pártja, a Katalónia Köztársasági Baloldala nevében beszél, nem pedig a katalán kormány nevében. A Katalónia Köztársasági Baloldala egyike a szakadár régiót kormányzó két pártnak.

Junqueras elutasította azt is, hogy előrehozott választásokat tartsanak, mert szerinte a katalánok már letették a garast a függetlenség mellett. Szerinte helytelen és ésszerűtlen volna elutasítani a szavazóiktól kapott demokratikus felhatalmazást.

Az október 1-i katalán függetlenségi referendum eredményét Madrid nem ismeri el, Junqueras viszont azt mondta, hogy pártja továbbra is egy köztársaság kiépítésén lesz, mivel demokratikus felhatalmazást kaptak erre. A spanyol kormány nem enged más lehetőséget Katalóniának csak hogy megvédje a polgári jogokat és polgárai jogait az intézményei adta legjobb eszközökkel – mondta Junqueras.

Carles Puigdemont katalán elnök csütörtök este szólal fel a katalán törvényhozás rendkívüli ülésén, egyelőre azonban nem jelezte mire készül. A helyi sajtó szerint elképzelhető, előrehozott választásokat akar bejelenteni, hogy elejét vegye a regionális autonómia felfüggesztésének.

Puigdemont hivatala közölte: az elnök nem szólal fel a spanyol parlament felsőházában, hogy a Katalóniában tervezett intézkedések ellen érveljen. A madridi vezetés szombaton döntött arról, hogy törvény- és alkotmánysértésre hivatkozva, az alkotmány 155-ös cikke alapján kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában. A javaslatról pénteken szavaz a spanyol szenátus.