Kassai se megy a vb-re

Fotó: Getty Images / István Hajdu

HÁTTÉR

A FIFA hivatalos közleményben tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy mely 25 játékvezetői csapat utazhat a nyári brazíliai világbajnokságra. A magyar bírói csapat nincs a listán, még a tartalékok között se kapott helyet.


A FIFA játékvezetői bizottsága keddi ülésén döntött arról, hogy a bő keretbe bekerült 52 játékvezetői hármasból melyik 25 utazhat a nyári világbajnokságra, illetve kijelölt nyolc játékvezető-asszisztens párost tartaléknak. A magyar játékvezetői trió nincs a 25 kiválasztott között, és Kassai Viktor a tartalékok közé sem került be. A FIFA 2011 szeptemberétől kezdte meg a kiválasztási folyamatot egy átfogó játékvezetői program keretein belül. A bírókat személyiségük, játékfelfogásuk és játékelméleti ismereteik alapján szűrték, ugyanis követelmény, hogy megértsék a csapatok taktikai hozzáállását és követni tudják a mérkőzés ritmusát. A kiválasztott 25 játékvezetői trió még három elméleti foglalkozáson vesz részt a világbajnokság kezdetéig, és a FIFA ebben az időszakban figyeli és elemzi a működésüket, hogy minden lehető eszközzel segíthesse felkészülésüket. A Jim Boyce, észak-ír FIFA-alelnök vezetésével ülésező bizottság Európából angol, német, olasz, spanyol, portugál, holland, svéd és szerb játékvezetői hármast jelölt ki, a tartalékok pedig norvégok lesznek. Kassai Viktor a 2012-es Eb-n a házigazda ukránok egyébként szabályos gólját nézte el az angolok ellen 1–0-ra elveszített mérkőzésen, 2013 tavaszán pedig a Bayern München–Barcelona 4–0-ás meccsen volt vele baja mindkét alakulatnak: a németek két tizenegyes elmaradását, a katalánok két lesgól megadását nehezményezték.Kassai, Schalke-Chelsea


„Természetesen stábommal együtt csalódással értesültünk róla, hogy a FIFA végül nem számol velünk a világbajnokságra utazó szűk keretben, de mint ahogy egy sportoló életében sem kizárólag sikerek szerepelnek, egy játékvezetőnek is el kell tudni fogadnia azt, ha számára kedvezőtlen döntés születik” - idézte a 2011-ben a világ legjobb bírójának választott Kassait a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) internetes oldala. A magyar játékvezető, aki négy éve, a dél-afrikai vb-n négy mérkőzésen működött közre, hozzátette, hogy a FIFA minden kontinensnek lehetőséget ad, „így rendkívül szűkös az Európából a vébére utazók névsora”. „Hatalmas volt a versengés a bekerülésért az európai játékvezetők között, rajtam kívül több nagy névként számon tartott szakember is csalódott lehet a döntést követően” – mondta. Mint fogalmazott: tudomásul veszi a döntést, és büszke az eddig elért eredményekre, egyúttal segítőivel, Erős Gáborral és Ring Györggyel készen áll arra, hogy „a következő idényekben a hazai és nemzetközi szintéren is a legmagasabb szinten képviseljék a magyar színeket”. A FIFA 25 bírót és segítőiket, valamint kilenc tartalék bírót és melléjük egy-egy asszisztenst jelölt a vb-re. Európából kilenc trió - egy-egy német, török, svéd, holland, angol, olasz, spanyol, portugál és szerb -, valamint egy norvég tartalék duó utazik majd Brazíliába. A kontinens játékvezetői közül három (török, svéd, szerb) képvisel olyan országot, amelynek válogatottja nem jutott ki a tornára. „Az MLSZ és annak játékvezetői bizottsága büszke arra, amit Kassai Viktor eddigi pályafutása során elért, többek között BL-döntőt, olimpiai döntőt vezetett, Európa-bajnokságokon, világbajnokságon állt helyt” - fogalmazott Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, a szövetség játékvezetői bizottságának elnöke. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy „a FIFA döntő többségében új játékvezetőknek adta meg a lehetőséget a bizonyításra”, így Kassai Viktoron kívül további neves játékvezetők sem kerültek be a szűk keretbe. Példaként a német Wolfgang Starkot, a francia Stéphane Lannoyt vagy a szlovén Damir Skominát említette. „Azt is látni kell, hogy a 2010-es világbajnokságra utazó keretből egyedül Howard Webb tagja most is a legszűkebb keretnek” - tette hozzá.