Kasich is kiszállt a küzdelemből Trump javára

Fotó: AFP / DOMINICK REUTER

-

Bejelentette a republikánus John Kasich ohiói kormányzó helyi idő szerint szerda délután, hogy felfüggeszti kampányát, és végleg kiszáll az amerikai elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Ezzel a Republikánus Pártban a milliárdos New York-i üzletember, Donald Trump maradt az egyetlen pályázó az elnöki posztra.


Kasich – miután törölte valamennyi aznapi programját Washingtonban – magánrepülőgépen visszautazott Ohio állam fővárosába, Columbusba, és az ott tartott sajtóértekezletén tette meg bejelentését. Érzelmesen, nemegyszer elcsukló hangon beszélt, és azokról tapasztalatokról tett említést, amelyekkel - mint mondta - a kampányban gazdagodott, és amelyeket a jövőben hasznosítani is kíván. „Elmondani sem tudom, milyen sokat jelent nekem, hogy szeretett Ohióm polgárai segítettek és bíztak bennem. Ezt most kormányzóként szeretném továbbra is meghálálni" – fogalmazott a szűkebb pátriájában népszerű és elismert politikus. „A kampányban szerzett tapasztalataim, találkozásaim honfitársaimmal és a történetek, amelyeket elmondtak nekem, engem is megváltoztattak" – mondta. Konkrét eseteket felidézve búcsúzott az elnökjelöltségért folytatott kampánytól.


Az ohiói kormányzónak számszerűleg már régóta nem volt lehetősége a Republikánus Párt elnökjelöltségének elnyerésére: mindössze egyetlen előválasztást nyert meg, ezt is a szűkebb hazájában, és összesen 153 delegátus támogatta őt a 2472-ből. De lapinformációk szerint abban reménykedett, hogy egy nyílt versenyes elnökjelölt-állító országos konvención a pártelit őt választhatja konszenzusos jelöltnek. Mostani döntése váratlan volt, a keddi indianai előválasztások éjszakáján ugyanis még azt ígérte, hogy nem adja fel.

Szerdai bejelentésével ő lett a tizenhatodik elnökjelölt-aspiráns a republikánus táborban, aki visszavonult a küzdelemtől. Előtte Ted Cruz függesztette fel az elnökjelöltségért folytatott kampányát.