"Kártya elutasítva" – hiába van pénz a számlán

Fotó: Flickr/A.Currell / Béla Fotós

-

A végtelenségig nem használható egy bankkártya.


Magyarország készpénzmániájáról és arról, hogy ez egyszerű pénzpocsékolás, már írtunk, ám szerencsére a jegybanki adatok szerint kezdünk elindulni az elektronikus fizetések irányába. Tavaly 359 millió kártyás vásárlás történt Magyarországon kibocsátott kártyákkal, ami 16 százalékos emelkedés az előző évihez képest. Mindemellett a készpénz még mindig nagyon népszerű: bár a kártyás készpénzfelvételek 9 százalékkal, 106 millióra csökkentek, ezen tranzakciók értéke 5 százalékkal, 6287 milliárd forintra nőtt.


Ordítozás helyett érdemes előre tisztázni, mennyit bír naponta a kártyánk


A bankkártyás fizetések térnyerése mindenképpen örömteli, ám az állandó bankkártyázás is okozhat meglepetést. Egy nap alatt ugyanis nem lehet korlátlanul használni egy-egy bankkártyát. Hiába szeretne valaki megszabadulni teljesen a készpénztől, és szinte mindent kártyával kiegyenlíteni, meglepetésben lehet része az aznapi sokadik kártyás vásárlásnál, ha ugyanazt a kártyát használja.


Bár van pénz a kártyáján, számláján, a rendszer mégis elutasíthatja, mivel egy-egy kártyát sok esetben csak korlátozott számú vásárlásra lehet használni egy-egy napon. Még akkor is, ha nem lépjük túl az egy napra megadott limitet, például 50 ezer forintot. Nincs mindegyik kártyára általánosan érvényes limit, a bankoktól és a kártyáktól függ, hogy hány alkalmat bír a kártya. Mielőtt tehát át szeretnénk állni a teljesen készpénzmentes üzemmódra, érdemes megnézni a banki feltételeket, hogy pontosan hány alkalommal lehet vásárolni egy nap alatt, például ötször vagy tizenötször, ami nagyon nem mindegy.


Ezzel összhangban nyilatkozott a Mastercard a Bukszának: „A bankkártya-használati limit vonatkozhat az igénybe vehető tranzakciók számára, valamint a bankkártyával történő napi maximálisan felvehető összeghatárra is. A bankok hirdetményei általában tartalmazzák a bankkártyákhoz tartozó limitösszegeket és az igénybe vehető tranzakciók számát, de az ügyfél kérésére a bank – a hirdetményben meghatározott korlátok közt – eltérhet a meghatározott limittől. Sok banknál már arra is van mód, hogy a kártyabirtokos a telebankon, internetbankon vagy okostelefonról mobilapplikáción keresztül változtassa meg a limitet, akár időkorlát megadásával is. Például beállítható magasabb limit 24 órás érvényességi idővel egy olyan napra, amikor nagyobb összegű vásárlást tervez a kártyabirtokos."