Kártérítést kell adni a fukusimai menekülteknek

-

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco cég felelősséggel tartozik a 2011-ben katasztrófát szenvedett létesítmény térségéből önként kitelepültek kárainak megtérítéséért - állapította meg csütörtökön a kiotói kerületi bíróság.


Döntésével egyúttal kötelezte a Tepcót, hogy 30 millió jen (mintegy 72 millió forint) kártérítést fizessen egy házaspárnak, akik a katasztrófát követően önként települtek át Kiotóba. Az ítéletben megállapított összeg egy része a házaspár elmaradt jövedelmét és az áttelepüléssel járó költségeit hivatott kompenzálni, míg a fennmaradó rész azt, hogy a japán pár egy számára idegen területre kényszerült költözni.


Szakértők szerint ez az első ilyen jellegű bírósági döntés, amely precedenst teremthet azoknak az önként kitelepült fukusimai lakosoknak, akik elégedetlenek a kormány mediációs központja által felajánlott kárpótlással.

A fukusimai katasztrófa nyomán az atomerőmű 20 kilométeres körzetében, illetve néhány esetben azon túl élő embereket is kitelepítették. Ugyanakkor számos ember önként hagyta el térséget elővigyázatosságból.


Van, ami még mindig olyan állapotban van, ahogy azt 2011-ben ott hagyták2011. március 11-én a térséget sújtó pusztító erejű földrengés és a nyomában keletkezett szökőár következtében a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb atomerőmű-baleset. Az erőmű környékén nagy területek váltak sugárszennyezetté, ami miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát. A történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról.