Kártérítést fizet az Egyesült Államok a lebombázott kórház miatt

Fotó: MSF / MSF

-


Az Egyesült Államok kártérítést fizet azon áldozatok családjainak, akik az afganisztáni Kunduz városában az amerikai légierő által lebombázott kórházban vesztették életüket. Ezt a washingtoni védelmi minisztérium jelentette be szombaton.

A Pentagon szóvivője azt közölte: az Afganisztánban állomásozó amerikai erők saját hatáskörükben ajánlják fel a kártérítést. A pontos összeg meghatározására együttműködnek az érintettekkel. Ha szükségessé válik, az amerikai kormány a kongresszustól fogja kérni további kifizetések jóváhagyását.

Az amerikai fegyveres erők az előző hétvégén tévedésből támadták a levegőből a kunduzi kórházat, aminek következtében 22-en meghaltak, és többtucatnyian megsebesültek. Az afganisztáni városban a helyi biztonsági erők a tálib felkelőkkel harcoltak, az amerikai gépek légi támogatást nyújtottak a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez.

Barack Obama amerikai elnök szerdán bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezettől, amely a kórházat működteti. Az MSF sürgette, hogy a kunduzi incidenst egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki. A szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után dönti el, hogy kíván-e pert indítani az ügyben.