Karrierek múlnak a népszavazáson

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A kormánypárt területi felelősei tapasztalataik alapján attól félnek, nem tudnak majd megfelelni a miniszterelnök elvárásainak, és ez politikai pályájuk végét jelentheti.


Idegesek a fideszes választókerületi elnökök és polgármesterek, mert a legutóbbi zárt körű értekezletükön Orbán Viktor elvárásként szabta meg, hogy minden körzetben érvényesnek kell lennie az október 2-i kvótanépszavazásnak – értesült a Népszabadság. Ez azt jelenti: a fideszes politikusoktól azt várják, hogy minden választókerületben az állampolgárok fele részt vegyen a referendumon.

Nagy a nyomás a kormánypárti képviselőkön és városvezetőkön, mert a miniszterelnök azt is érzékeltette, hogy a népszavazás az ő munkájukat minősíti. Orbán nem mondta ki, de a lap által megkérdezett fideszes és kereszténydemokrata politikusok számára is evidencia, hogy a 2018-as választáson, illetve az egy évvel későbbi önkormányzati voksoláson nem lesz rajta a jelöltlistákon azon honatyák, polgármesterek neve, akik októberben nem tudnak elég hatékonyan mozgósítani.

A fideszes kalkulációk szerint az a szimpatizánsi kör, amely biztosan elmegy szavazni jövő vasárnap, nagyjából kétmilliós. Ezenfelül számolnak az idegenellenes Jobbik-szavazókkal és a biztonságukat, pénztárcájukat féltő baloldaliakkal is. Az azonban kétséges, hogy velük megduplázható-e a nem szavazatot leadók tábora.