Karosszékéből is élőben figyelheti a rozmárok életét

Fotó: Getty Images/iStockphoto / John Pitcher

-

Feltéve, hogy az explorer.org nevű szervezet négy kamerája elé akár csak egy rozmár is betéved az alaszkai sziget partjainál.


Újra működik az a közel egy évtizede leállt internetes adás, amelynek segítségével élőben lehet nyomon követni az alaszkai Round-sziget rozmárjainak életét. A rozmárokról közeli, HD-minőségű képsorokat közvetítő adás majdnem egy évtizedig állt forráshiány miatt, azonban most az explorer.org nevű szervezetnek köszönhetően, amely világszerte több, élővilágot rögzítő kamerát is fenntart, ismét követhető.

Az alacsony olajárak miatt komoly pénzhiánnyal küzdő alaszkai hatóságok különböző szervezetek - köztük az explorer.org - támogatásának segítségével idén két fizetett munkatársat is ki tudtak helyezni az Anchorage városától délnyugatra fekvő szigetre. Ők egyrészt fogadni tudják az ide érkező látogatókat, másrészt meg tudják akadályozni, hogy repülőgépek vagy motorcsónakok zavarják meg a nagytestű emlősöket.

A legközelebbi kikötőkből is csupán órákig tartó hajózással elérhető Round-szigetnek tavaly mindössze 42 látogatója volt, közülük csupán öten maradtak éjszakára is. A felajánlások nélkül a szigetet le kellett volna zárni a turisták elől 2015-ben.

Az alaszkai kormányzat által kijelölt rozmárrezervátum részét képező sziget sziklás partjain előfordult, hogy egy nap alatt 14 ezer rozmárt számoltak össze. A jelenleg négy kamera által közvetített képsorok a http://explore.org/live-cams/player/walrus-cam-round-island oldalon érhetőek el.

A 2005-ös évhez hasonlóan idén is kikapcsolják a kamerákat ősszel egy hétre, amikor az alaszkai őslakosok levadásznak minimális számú rozmárt téli tápláléknak.