Karnyújtásnyira az olimpiától, Eb-döntőben a pólós lányok!

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Négy negyeden át remekül játszott, szinte hibátlanul védekezett a magyar női vízilabda-válogatott, és öt góllal 10-5-re legyőzte az olaszokat. Bejutott a döntőbe, és egy Hollandia elleni győzelemmel egyszerre szerezheti meg az Eb-aranyat és a riói kvótát.


A magyar női vízilabda-válogatott egészen nagyszerű játékkal nagyon simán, 10-5-re megverte Olaszországot a belgrádi vízilabda-Európa-bajnokság női tornájának elődöntőjében. A mieink végig vezettek, és egy pillanatra sem inogtak meg, inkább szépen, fokozatosan, gólról gólra növelték az előnyüket.

A kulcs ezúttal is a védelem kezében volt: az első három negyedben mindössze három gólt kaptunk, jól működött a szoros is, a zóna is, hátrányban is remekül zártunk, rengeteget blokkoltak a lányok, ha pedig eljutott a kapuig a labda, akkor a 80% fölött védő Gangl Edina védett. Elöl pedig a három gólig jutó Illés Anna, Keszthelyi Rita, a gólkirálynői cím várományosa és a csodásan centerező Bujka Barbara valósággal szétszedte az olaszokat.

A döntőben a spanyolokat a másik elődöntőben ötméteresekkel legyőző Hollandia vár ránk, akiknek visszavághatunk az első csoportmeccsen elszenvedett 14-10-es vereségért. Döntő pénteken 20.15-től, a győztes jutalma az aranyérem mellett az olimpiai kvóta!


1. negyed

Az olaszok hozták el a labdát, Gangl Edina védéseire pedig Keszthelyi Rita kontrázott rá a 22. Eb-góljával. Az olaszok javára a tornán eddig rengeteg kontrát fújtak, és most is megkapták már a második percben, de hátrányban is jól pörgött a magyar védelem, elől pedig Kisteleki Hanna (2-0) duplázta meg az előnyt. Az olaszok időkérés után Garibottinak (2-1) a gólvonalon éppen csak (vagy nem) átcsúszó lövésével szépítettek. Az első negyed vége mindkét kapu előtt az agresszív védekezésről szólt, nehezen vagy egyáltalán nem jutottak lövésig a csapatok. Előny, magyar időkérés, meg is játsszuk a figurát, de magas a labda a centerünknek. Még egy olasz támadás belefért a negyedbe, amelyet egygólos vezetéssel zártunk két jó lövésnek és a remeklő Ganglnak köszönhetően.


Gangl Edina, ahogy két éve a budapesti Eb bronzmeccsén, úgy ezúttal is remekül védett az olaszok ellen


2. negyed

A második ráúszásnál mi hoztuk el a labdát, és az első lehetőséget is mi hagytuk ki, szépen játszottuk meg Bujkát, de a remek formában lévő center nem tudta irányítani a labdát. Eztán kivédekeztünk egy emberhátrányt, majd megint nem tudtunk gólt lőni támadásban, nem úgy, mint a következőnél Illés Anna, aki a rövid alsóba lőtte a labdát az olasz kapus segítségével (3-1). A mérkőzés elején mi is kaptunk fórokat (fele annyit, mint az olaszok...), kettős előnyben is voltunk, és ki is használtuk, ismét Illés Anna talált be (4-1). Öt perc telt el a negyedből, amikor Federica Radichi lőtt egy nagy gólt (4-2). Hátrányban újra Gangl Edina védett óriásit, a túloldalon pedig Bujka Barbara lőtt akciógólt (5-2)! A hetedik olasz előnyt Emmolo váltotta gólra (5-3), az várható volt, hogy nem fogják feladni. Az utolsó fél percben hiába voltunk előnyben, valamiért senki sem mert lőni, így ért véget a meccs első fele.


Illés Anna rendkívül fontos gólokat lőtt a második negyedben


3. negyed

Elhoztuk a labdát, megkaptuk a fórt is az első támadásunkhoz, de nem sikerült visszaállítani a háromgólos előnyt, Keszthelyi most csak a kapufát találta el. Úgyhogy inkább akcióból lövünk egy hatalmas gólt, Czigány Dóra a tettes (6-3).Az olaszok nem találják a centerüket támadásban (pedig a vízben van), mi viszont újabb előnyt, majd egy megúszást hagyunk veszni. A negyed közepére tulajdonképpen lezárhattuk volna a meccset. Az olaszok átállnak kétcenteres játékra – hiába. Elöl előbb Bujka góljába fújtak bele értelmezhetetlenül, utána viszont lefordultunk, az elöl ragadó Bujka elvitte az embert, Keszthelyi pedig végre négy gólra növelte a különbséget (7-3). Az olaszok 14 lövésből lőttek három gólt, mi ugyanennyiből nyolcat, ugyanis Illés Anna már mesterhármasnál tartott két perccel a negyed vége előtt (8-3). Bíró Attila és a csapat első közös meccsét éppen az olaszok ellen játszotta a Világligában, és akkor is vezetett 8-3-ra – akkor visszajöttek, most nem úgy látszott, hogy képesek lesznek rá. Nem lőttek gólt a negyedben a 80%-kal védő Ganglnak!


Keszthelyi Rita szép gólokkal halad, hogy a torna legeredményesebb játékosa legyen


4. negyed

Olasz góllal indult az utolsó negyed, Garibotti talált be kintről (8-4). Mielőtt izgulni kezdtünk volna, Bujka, a center rosszkéz oldalról fellőtte a rövid pipába (9-4)! Minél hosszabb támadásokkal próbáltuk most már lepörgetni az utolsó négy percet, az olaszok pedig készségesen asszisztáltak az örömjátékhoz, Kisteleki megúszását is csak végigmozizták (10-4). Azt is elbírjuk, hogy Keszthelyi gólját nem adják meg, odaát pedig az előző év legjobb női pólósának választott Roberta Bianconi hetedik lövéséből megszerzi az első gólját (10-5). Az utolsó momentum, jelképesen, Gangl védése –simán nyertünk, ott vagyunk a döntőben!


„Már ott vagyunk a hídnál, de még nem értünk át rajta. Az majd holnap jön, és én nagyon bízom benne, hogy a hollandok ellen is tudunk majd ilyen jól játszani – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány a mérkőzés után az M4 Sportnak. – Mentálisan erősek vagyunk, ki tudjuk játszani, amit tudunk. A cél egyértelmű: olimpiai kvalifikáció!”


Az elődöntők eredményei
MAGYARORSZÁG–Olaszország 10-5 (2-1, 3-2, 3-0, 2-2)
Hollandia–Spanyolország 9-9 (4–3, 2–3, 2–1, 1–2) – ötméteresekkel 6-5


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!