Karcagi iskolások pénzét is elnyelte a milliárdos sikkasztás

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

Újabb pénzügyi botrányra derült fény tegnap két miniszter városában, Karcagon. Eltűntek annak az utazási cégnek a tulajdonosai, amely pénzügyi tevékenységgel is foglalkozott – noha arra nem volt engedélye. Mintegy 200 károsult összesen nagyjából 2 milliárd forintnyi pénzét keresi a Kun-Mediátor Kft. főtulajdonosán, lehet, hogy hiába. A szoljon.hu-nak nyilatkozó emberek elmondták, megrendültek, mert bíztak a cég tulajdonosaiban, akiket mindenki ismert a városban.


Az egyik megszólaló egy biztonságtechnikai és mezőgazdasági vállalkozásokkal foglalkozó férfi, Zsíros Zoltán, aki elmondása szerint szerdán találkozott volna a Kun-Mediátor tulajdonosával, hogy visszakapja a pénzét, mert egy lakást akart vásárolni. Mivel egy nagyobb összegről lett volna szó, ezért a vállalkozó már három hónappal ezelőtt szólt, hogy visszaigényli a pénzt.

Zsíros Zoltán arról is beszélt, hogy a Kun-Mediátor az utolsó percig fogadott be pénzt, azonban az elmúlt hetek botrányai miatt sokan ki is vették a pénzüket, talán ez okozhatta a problémát.

A szoljon.hu szerint a legmagasabb összeg, amit a Kun-Mediátornál kötöttek le, mintegy 1,2 milliárd forint volt. Információik szerint az a levél, amelyet a tulajdonosok, vagy valamely családtagjuk hagyott az irodában, arról szól, hogy nagyon sajnálják a történteket, és ahogy meglesz a pénz, visszatérnek Karcagra.


Gyerekek pénze is elveszett

Egy iskolai tánccsoport is a károsultak között van – tudta meg a szoljon.hu –, ők 25-en 10 kísérővel egy folklórfesztiválra utaztak volna Törökországba, ahol török családoknál laktak volna nyolc napig. A szüleik a Kun-Mediátor Utazási Irodának be is fizették buszbérlésre az összeg nagyobbik részét, 600 ezer forintot a múlt szombaton. Ez most – úgy tűnik – el is tűnt a nagyjából egymillió forintos utazási költségből.

Kedden tudták meg, hogy a Kun-Mediátor tulajdonosai eltűntek, így kérdésessé vált a szombati indulásuk, bár az önkormányzat, a buszsofőr és helyi cégek is felajánlották már segítségüket.


A helyiek megbízható cégnek ismerték

Kurucz István karcagi vállalkozó is akkor tudta meg, hogy odaveszett 55 évének megtakarítása, hogy kedden hazafelé menet észrevette, nagy tömeg áll a Kun-Mediátor irodája előtt – írja a lap. „Nálunk több generációs családot érint, a gyerekeim, unokáim jövőjét próbáltam volna ebből megalapozni, hát ez most elúszott.”

Mind a két vállalkozó, mind az iskolások szülei kiemelik, azért mentek a Kun-Mediánhoz, mert ismerték tulajdonosaikat, akiket addig megbízható embereknek ismertek. Kurucz István a lapnak úgy nyilatkozott:


Helyi vállalkozásba kívántam mindenképp betenni a megtakarításom pontosan azért, mert ismertem, úgy voltam vele, neki a szemembe kell nézni mindig

A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyben megszólalt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés Karcagon élő elnöke, Kovács Sándor is, aki „okosan kitalált bűncselekményről beszélt”, a károsultaknak pedig jogi segítséget ígért. Jelenleg több, mint 200 károsultról tudnak, akiknek mintegy 2 milliárd forintja tűnt el. Arról is szólt, hogy valószínűleg nem Karcagon költötték volna el a pénzt, mert az feltűnt volna a kisváros lakóinak.


A botrány kirobbanásának napja az RTL- Híradóban