Karcag felbolydul, Csányi bepipul, az EU odasóz

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

Miközben kibukott egy újabb pénzügyi csalás, az OTP első embere, a Bankszövetség és a Buda-Cash károsultjai sem nézik jó szemmel a Quaestor-törvényt, amelyet a héten már meg is szavaztak a parlamentben. Akadt olyan polgármester, aki akár újra a bedőlt brókercéghez vinné a pénzét, és olyan történelmi egyház, amelyik örülhet, hogy időben szakított a Quaestorral. Heti gazdasági összefoglaló.


Hiába szavazta meg a parlament kedden a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló jogszabályt, a héten sem csitultak a kedélyek. Sőt! A Vs.hu összeállítást készített arról, hogy a jogalkotók különös módon kiemelt figyelmet fordítanak a Quaestor-ügyfelekre, miközben a Buda-Cash és a többi bajba jutott pénzintézet ügyfeleinek – úgy tűnik – elengedték a kezét. A törvényt annak ellenére fogadták el, hogy a Bankszövetség hétfőn este közölte: nem ért egyet a szektorra újabb terheket rakó törvényjavaslattal. Korábban, az Erstével és az EBRD-vel kötött megállapodás részeként, a kormány is vállalta, hogy a bankok hozzájárulása nélkül nem tesz új terheket a pénzügyi intézmények nyakába.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy miért csak a quaestorosoknak fizet az állam, azt felelte: mert csak ez volt piramisjáték, szerinte a Buda-Cashnél a lefoglalt vagyon fedezi a kárt.

Elégedetlen az OTP első embere is. Csányi Sándor a bank közgyűlésén azt mondta: ha aláírják a Quaestor-törvényt, az Alkotmánybíróságon és Strasbourgban is megtámadják azt. Szerinte sok igazságtalanság éri most a bankszektort, a becsületesek fizetnek a nem becsületesek helyett. Mint mondta:


Nem mi rendeltük a muzsikát, de mi fizetünk érte.

És nem a Quaestor-ügy volt az egyetlen, amely ellen felemelte a hangját Csányi Sándor. Odamondott – nem először – Lázár Jánosnak, mert szerinte nem megnyugtató, hogy ő felügyeli az uniós pénzek szétosztását, és erősen kritizálta a takarékszövetkezeti rendszert is. Úgy tűnt, ezek az ügyek sokkal jobban zavarják, mint az a tény, hogy történetében először tavaly veszteséges lett az OTP. Osztalékot ennek ellenére fizetnek: ugyanannyit, mint egy évvel korábban.Még mindig Quaestor: a katolikus egyház még időben szakított a brókercéggel. A héten megnéztük, hogyan gazdálkodnak az egyházak, bár nyilvánosan keveset lehet tudni a pénzügyeikről. Annyi kiderült, hogy Tarsolya Csaba korábban fantáziát látott az egyházi alapítású borforgalmazó cégben, a Vinum Primatis Zrt.-ben, az Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek által alapított társadalmi szervezetben, a Prímási Borrendben és a zarándoklatokat szervező Catholica 2000 nevű vállalkozásban. Időközben sem a borforgalmazó cég, sem az utazási iroda nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az egyház ezért szakított a Quaestorral és kifizette a brókercéget.

A győri polgármesternek viszont nem szegte kedvét, hogy a városnak egymilliárd forintja ragadt bent a Quaestorban. Borkai Zsolt azt mondta: holnapután is a Quaestorba tenné a pénzt, mert annak idején ez a cég kínálta a legnagyobb kamatot, a többire pedig a polgármester szerint nem az önkormányzatnak vagy a kisembereknek, hanem a felügyeletnek kell odafigyelnie.

És ha már Győr: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) korábban kétszer is vizsgálta az az ETO Park hitelét, de csak 2015-ben tett feljelentést. Először csak szabálytalanságot találtak az ellenőrök, utasították a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy módosítsa a szerződési feltételeket. Lázár János szerint ezzel az volt a cél, hogy a hitel ne vesszen oda, mert egy üres szálloda vagy egy stadion nem sokat ér.


Azzal áltatták az MFB-t, hogy a stadion mindig tele lesz. Ezt miért hitték el? Kenőpénzt kaptak, vagy ez volt a meggyőződésük?

– tette fel a súlyos kérdéseket. Elmondása szerint akkor indult az újabb vizsgálat, amikor az ETO nem tudott fizetni. A Kehi elnöke az üzleti stratégia tarthatatlansága miatt tett büntetőfeljelentést az ügyben.


Mi lesz a Buda-Cash károsultjaival?

Bíróságra mehetnek a Buda-Cash károsultjai is: Magyar György ügyvéd jelezte a Vs.hu-nak, hogy aki tutira akar menni, az polgári jogi igényét is jelentse be. A bíróságon ezen kívül arra is indítványt tesznek, hogy oldják fel a zár alá vételt. Jelenleg ugyanis még azok sem juthatnak hozzá a pénzükhöz, akiknek hiánytalanul megtalálták a befektetését a Buda-Cashnél. Hiszen a cég vagyona most formálisan a Nemzeti Nyomozó Irodánál van, azzal még a felszámolóbiztos sem tud rendelkezni – mondta Magyar.

Közben az is kiderült, hogy Réti László, egy civilben krimiket író, volt rendőrfőnök lett a Buda-Cash új felszámolóbiztosa. Ennek hivatalos magyarázata „belső munkaszervezés” volt, de az is tudható, hogy Réti elődjét számos kritika érte a brókerbotrány kipattanását követő időszakban, legalábbis ami az ügyfelek, károsultak tájékoztatását illeti. Réti személyében mindenképpen tapasztaltabb felszámoló vette kezébe az ügyeket: ő volt a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolója is, korábban pedig a Zuglói Városgazdálkodási Zrt.-nek volt az egyik cégvezetője, ahová a kerületi rendőrkapitányi székből érkezett a fideszes Papcsák Ferenc hívására.


Újabb csalás, újabb károsultak

Szerdán a karcagi Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-ről derült ki, hogy az ügyfelek nem jutnak hozzá a befektetésükhöz. Azt még nem tudni, hogy 5 vagy 20 milliárd-e a kár, de az egyértelmű, hogy a Kun-Meditáror messze túllépte a tevékenységi engedélyét. Alapvetően utazási irodaként működött, de mint kiderült, engedély nélkül betéteket is gyűjtött, vonzó hozam ígéretével. Az elmúlt napokban azonban a cég már nem tudta visszafizetni a nála elhelyezett pénzeket, az irodáit bezárta, és a két cégtulajdonos is eltűnt. Egyiküket, Dobrai Sándornét körözik, míg Kemecsi László már hazatért Olaszországból.

Lázár János azt mondta, a kormány jövő héten foglalkozik ezzel az üggyel, még tájékozódniuk kell. Mindenesetre a karcagi származású Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek is kínos lehet az ügy: a Kun-Mediátor vezetői ugyanis a helyi elitbe is jól beépült, köztiszteletben álló vállalkozók hírében álltak.


Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft., Karcag,


GVH is vizsgálódik

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt ugyanakkor az M4-es építésének leállításáról is. Azt mondta: a kormány szerdai ülésén utasította Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vezényelje le az elszámolást a kivitelezőkkel és szerezze vissza a 22 milliárdos előleget. Lázár szerint „kizárt, hogy a kartellgyanú az Orbán-Simicska háború része lenne”, vagyis minden olyan felvetés alaptalan, miszerint emiatt állították volna le a beruházást, és vonnák vissza a kivitelezőktől az előleget. Közben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálni kezdte az építkezés közben felmerült kartellgyanút.

A héten derült ki, hogy Brüsszel felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív programok egy részét, és nem kevés pénzről, összesen 700 milliárd forintról van szó. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint az Európai Bizottság döntése miatt fejlesztést ugyan nem kell leállítani, de amíg Brüsszelből nem jön pénz, a hazai pályázatokat a magyar költségvetés terhére kell kifizetni. Arról már az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Zsigmondné Vitályos Eszter számolt be, hogy az Európai Unió következő, 7 éves költségvetési ciklusában Magyarország több mint 34 milliárd euróból gazdálkodhat. A pénz nagy részét a kis és közepes vállalkozások kaphatják majd.


Majd a Jobbik?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy gazdálkodna a Jobbik, ha kormányra kerülne. Megmutattuk elemzőknek a párt Hét vezér programját, amelyet még a 2014-es választásra írtak. A gazdasági szakemberek szerint tragikus jövőt jelentene Magyarországnak, ha megvalósulnának a Jobbik tervei, lévén hogy azokból „egy finanszírozhatatlan, tőkeellenes program” képe rajzolódik ki.

És portrét készítettünk a kormány új sztármenedzseréről, Szivek Norbertről is. Ő az állami vagyonkezelő új vezéreként egyre több állami cégnél jutott az utóbbi időben ilyen-olyan pozíciókhoz, és például arról ismerhető fel, hogy Aston Martinnal közlekedik. Egyébként vérbeli válságmenedzserről van szó, akinek a kvalitásait még azok is elismerik, akiknek éppenséggel nem jön kapóra hirtelen megjelenése az államigazgatásban.