Karácsony vétózott, újratárgyalják Zuglóban Várnai méltatlansági ügyét

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Karácsony Gergely (PM) polgármester szerint erkölcsi alapon valóban felvethető Várnai László (CivilZugló Egyesület) képviselő méltatlansága, de az erre vonatkozó jogszabályok igazságtalanok és alkalmazhatatlanok. Várnai azóta már kifizette tartozását, és azt mondja, a kormányhivatal szerint mandátuma nem vehető el, a testület mégis megszavazta annak felfüggesztését. A döntés egyébként sem volt végleges, mert Várnai közölte, bírósághoz fordul.


Az önkormányzat mostani közleménye szerint a polgármester a látszatát is el kívánja kerülni annak, hogy a képviselők politikai vitáikat jogi eszközökkel rendezzék, vagy így akarják megtorolni a politikai vitáikból származó sérelmeiket.


A vétó nyomán a képviselő-testületnek tizenöt napon belül ismét tárgyalnia kell Várnai László méltatlanságának ügyét.

Karácsony Gergely azt is jelezte: törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésnél, a képviselő vagyonnyilatkozata miatt pedig az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságához fordul, mert tény, hogy Várnai abban rossz adatokat adott meg.


A XIV. kerületi képviselő-testület csütörtökön, titkos szavazással döntött arról, hogy méltatlannak nyilvánítja a Civil Zugló Egyesület képviselőjét, akinek képviselői megbízatását ezzel felfüggesztette, igaz, a mandátumról végső soron a bíróság dönt, mert Várnai jogorvoslatot kér.

Várnai az MTI-nek azt mondta, hogy mintegy 42 ezer forint köztartozása volt, amit befizetett, ám közben méltatlansági eljárást indítottak ellene. Kitért arra is, hogy a Fővárosi Kormányhivatal állásfoglalást adott ki arról, hogy mivel már nincs köztartozása, rendezett köztartozások esetén pedig nincs lehetőség a szabály visszamenőleges hatályú alkalmazására, méltatlansági eljárással a képviselői megbízatása nem szüntethető meg.

Rozgonyi Zoltán, a városrész fideszes alpolgármestere, frakcióvezető jelezte: pártja a kormányhivatal állásfoglalását figyelembe véve szintén elutasította a határozatot.


Ez volt az ominózus zárt ülésen

A zuglói testület 12-10 arányban mondta ki Várnai méltatlanságát, de azt nem tudni, kik mondtak igent és nemet, mert a voksolás zárt ülésen volt. A képviselő-testületben 9 fideszes, 10 baloldali (közte 2 PM-es), 1 jobbikos, 1 LMP-s tag van, meg persze Várnai is voksolt, nyilván nem maga ellen. Noha mint feljebb írtuk, frakcióvezetője szerint a Fidesz elutasította, hogy Várnai ellen szavazzon, magát a méltatlansági eljárást két fideszes képviselő kezdeményezte.

Ebben a cikkünkben már írtunk arról, hogy a Fidesz máskor sem volt következetes, amikor a vitatottan szabályozott méltatlansági eljárás szóba került más településeken.